Alkotótábor: Képesek vagyunk képeket alkotni

Alkotótábor: Képesek vagyunk képeket alkotni
2016. July 11.
Ezen a héten még megtekinthető az érmihályfalvi X. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótáborban készül munkák tárlata a helyi zsinagógában.
/vlm/Image/Show/84/

Július 3-tól 10-ig tartott Érmihályfalván a X. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor, mely a hagyományoknak megfelelően az egy hét alatt készült munkák tárlattá rendezésével ért véget. Vasárnap délután a helyi zsinagógában került sor a táborzáró kiállításra, és ezúttal is bebizonyosodott: a helyszín nagyszerűen alkalmas erre tágassága, világossága okán. Gheri Judit könyvtáros, a tábor főszervezője a mintegy száz fős publikumot köszöntve elmondta: a tárlaton az elmúlt 10 év anyagából is válogatást láthatunk az idei alkotások mellett. Nyakó József polgármester – Elie Wiesel Nobel-békedíjas író közelmúltbeli halálára is utalva – arról szólt, hogy a helyszín azt a kort idézi, amikor jelentős zsidó közösség erősítette a várost, azt a várost, mely mai formájában a közszemlére tett alkotások nagyrészén megjelenik.
A szentendrei dr.Tóth Péter, a tábor művészeti vezetőjének, a hajdúnánási Patai Istvánnak barátjaként érkezett Érmihályfalvára és évek óta támogatója is a tábornak. A kiállítás méltatásaként egyebek mellett kifejtette: az impozáns, gazdag anyag a “képre” alapul, ami befolyásolja gondolkodásunkat, ami alapján “képet” alkotunk a világról, ami alapján “képesek” vagyunk magunk is értéket teremteni. Az alkotói folyamat akkor zárul le, amikor az alkotás eljut a befogadó érdeklődőhöz, fejtette ki dr.Tóth Péter. Az említett Patai István több bejelentést is tett. Egyrészt átadta a Patai-díjat Gheri Judit szervezőnek, másrészt, ahogyan szokássá vált, meghatározta a jövő évi tábor központi témáját, ez: a szecesszió. Ám a 2017-es tábornak már nem ő lesz a művészeti vezetője, ez volt egy újabb bejelentése: megromlott egészségi állapota miatt visszavonul a megtisztelő szerepből. Eddigi munkáját Nyakó József polgármester egy ajándékcsomaggal köszönte meg.
A helyi elhunyt alkotókra – a Marcsó József Alkotókör névadójára és Medvéssy Barnabásra – egy perces csendes főhajtással emlékeztek, majd meg lehetett tekinteni a tárlatot. Az alkotásokon megjelentek a “klasszikus” témák (templomok, temetődomb, különleges síremlékek, jellegzetes épületek), de ihletőleg hatott például némely főtéri tömbház “zilált” tetőzete, a vasúti váltóház, pár utcarészlet úgy, ahogyan mi, de úgy is, ahogyan a művészek látják. A kiállítás ezen a héten naponta 13 és 17 óra között tekinthető még meg a zsinagógában.
A X. alkotótábor résztvevői voltak:
Kassa (Szlovákia)
Eleonora Kovalcikova
Eva Lorenzova
Ustron (Lengyelország)
Andrzej Piechocki
Eugeniusz Biakas
Hajdúnánás
Patai István
Fejér Imre
Nyírábrány
Keresztessy Csaba
Nagyvárad
Popon Krisztina
Bányai Szabados Katalin
Borsi László
Fekete Szabolcs
Margitta
Asloviciu Anikó
Székelyhíd
Guba-Kerekes Zsuzsa
Berszán László
Érmihályfalva
Erdei Vivien
Kovács Éva
Hintalan Géza
Kovács Zoltán
Molnár Zoltán
Kiss György
Farkas Ferenc.
(További fotók ide kattintva tekinthetőek meg.)

Keresés