Ámor és Mammon Balassagyarmaton

Ámor és Mammon Balassagyarmaton
2018. March 6.
Egy Balassagyarmaton tartott színjátszó fesztiválon vett részt nemrégiben a Móka, melyre egy korábbi előadásukat újították fel. Boros Emőke beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
Balról: az eredményhirdetésre ott maradt Móka-tagok; jobbra: az elismerésül kapott oklevél

Ahogyan arról már többször beszámoltunk, az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport néhány évvel ezelőtt csatlakozott a Magyar Szín – Játékos Szövetséghez, melynek köszönhetően egyre több magyarországi színjátszó fesztiválon vesznek részt előadásaikkal, öregbítvén városunk hírnevét. A különböző fesztiválokon már ismerősként, barátként üdvözlik a Mókásokat, ők pedig élnek a lehetőséggel , hogy a hazai közönségen kívül másnak is megmutassák munkájuk eredményét.

Február 23. és 25. között ismét fesztiválra utazott a csapat, ezúttal Balassagyarmatra, ahol 36. alkalommal rendezték meg a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat. A rangos fesztivál színvonalát emelte a szakmai zsűri, melynek tagjai Ascher Tamás, Kossuth-díjas rendező, a Budapesti Színház – és Filmművészeti Egyetem rektora, Bagossy László Jászai Mari –díjas rendező, író és Regös János színész, rendező voltak.

A három élménydús nap alatt lehetőség nyílott 12 változatosabbnál változatosabb előadás megtekintésére, hiszen a programban egymást váltották a társulatok, éppen csak egy kis szünet volt a színdarabok között.

A Móka ezúttal egy régebbi előadását újította fel, kimondottan erre az alkalomra ( ugyanis a jelenleg futó Az ördög című Molnár Ferenc – darab túl hosszúnak bizonyult a fesztivál feltételeihez), amely egy zenés-verses irodalmi összeállítás volt Ady verseiből, azaz sokkal inkább színpadi játék Ady költészetére alapozván, hiszen a megjelenítésben feltűnt Ámor és Mammon, azaz a szerelem és a pénz istene, melyek örök harcban állnak egymással – ezt az ellentétet hangsúlyozták a jelmezek, fények, a hegedűjáték, a dalok. A 7 szereplős játék (Felvinczi Erzsébet, Baghiu Mónika, ifj. Lupsa János, Szabó János, Keresztesi Judit, Boros Emőke, Gyenge Attila) lehetőséget adott a csapatnak egy új oldalának megmutatásához, és ezt a zsűri értékelte is.

A vasárnapi eredményhirdetésen átadták a fesztivál fődíját, az Arany Maszkot, melyet a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat és az inárcsi KB35 Társulat koprodukciójában létrejött Othello című előadás nyerte, mely újszerűen, lebilincselő módon mutatta be a klasszikus történetet. Kiosztottak még alkotói díjakat, valamint abszurd és meglepő megvalósításért járó elismerést.

Az abszurd, újszerű színjátszás amúgy végig jellemző volt az előadások többségére, a klasszikus színházi előadásokat kissé háttérbe szorítván, ez pedig természetesen megosztja a színházkedvelőket, újra és újra bebizonyítván, hogy a művészet akkor jó, ha mindenkinek mást üzen.

A díjak átadása után a fesztivál „szelleme”; lezárta a rendezvényt, a Móka tagjai pedig három tartalmas nap után elindultak hazafelé, új élményekkel és tapasztalatokkal játszóként és nézőként egyaránt.

Boros Emőke

Keresés