Az elmúlt hétvégén három testvértelepülésünkön is ünnepségeket szerveztek, mindegyiken részt vettek küldöttségeink

Az elmúlt hétvégén három testvértelepülésünkön is ünnepségeket szerveztek, mindegyiken részt vettek küldöttségeink
2022. August 12.
Barot borito

A Kovászna megyei Baróton az Erdővidéki bányásznapokat tartották, ide Karsai Attila alpolgármester vezette a küldöttséget. Augusztus 6.-án 11 órakor megemlékezéssel és koszorúzással a bányászemlékműnél majd a bányászszobornál volt a programsorozat nyitánya. 13 órakor a városligeti színpadon az ünnepélyes megnyitó keretein belül a küldöttségek vezetői, polgármesterei köszöntői hangzottak el. Karsai Attila alpolgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy ismét jelen lehet a Baróton szervezett bányásznapokon, és végre személyesen is találkozhatott Benedek Huszár János polgármesterrel, valamint Szakács László alpolgármesterrel, akivel már régi ismerettséget ápol. Köszöntötte Barót város és az Erdővidék lakosságát, hangsúlyozta, a kapcsolattartás fontossága megkérdőjelezhetetlen minden felelős városvezető számára. Az évtizedek alatt kialakított kapcsolatrendszert hiba lenne kihasználatlanul hagyni, sőt bővíteni, tartalommal kell megtölteni. Nem könnyű a jelenlegi gazdasági és háborús helyzetben terveinket valóra váltani, mégis a remény és a hit erőt kell adjon céljaink eléréséhez. Ugyanakkor kapcsolataink, a közösségépítés a hagyományaink, kultúránk ápolása is rendkívüli fontossággal bír mindannyiunk számára. Az ilyen alkalmak lehetőséget adnak az ismerkedésre, szakmai megbeszélésekre, tapasztalat cserékre, amelyeket majd saját szűkebb közösségeinkben hasznosíthatunk. Végezetül  meghívta Barót város küldöttségét az augusztus végén Érmihályfalván megrendezésre kerülő ünnepségsorozatra.

A szombati nap folyamán különböző sport és kultúrális programok voltak, többek között az Erdővidéki Egyesített Fúvószenekar koncertje, néptánctalálkozó, Maros Művészegyüttes előadása. A művelődési házban egymást követték a programok, elsőként  Bányászat művész szemmel- Bodosi Dániel festőművész kiállítása, majd dokumentumfilm vetítés: Fekete arany…-volt címmel, végezetül Az erdővidéki szénbányászat 150 éve, Köpecbánya 1872-2022 Kisgyörgy Zoltán, Vajda Lajos könyvbemutatója. Az est folyamán, miközben a sepsiszentgyörgyi Harmony Band zenélt az utcabálon, a  Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum tetőterében a testvértelepülések bemutatkozása, találkozója zajlott. Alkalom nyílott rövidfilmek lejátszására is, itt tekinthették meg a jelenlevő polgármesterek, küldöttségek,  azt az áprilisban nálunk is bemutatott Érmihályfalva környékén forgatott kisfilmet amely az itt fellelhető élővilágot mutatja be.

A vasárnapi program az ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd az erdővidéki bányászemlékek autóbuszos felkeresésével folytatódott. 13 órakor a testvértelepülések küldöttsége mutatta meg tájegységük egy-egy jellegzetes, sajátságos ételét örömfőzés keretein belül. A színpadon délután gyerekprogramok zajlottak majd az I. Erdővidéki Rock Találkozón székelyföldi bandák zenéltek, a sztárvendég a magyarországi P. Mobil volt.

A Hargita megyei Korond Érmihályfalva legújabb testvértelepülése, tavaly szeptemberben került aláírásra a két település közötti partneri szerződés, Katona Mihály és Nyakó József polgármesterek által. Legutóbb ez év februárjában járt egy népesebb delegáció Korondon, akkor és most is Nyakó József vezette a küldöttséget, aki fontosnak tartja a megkezdett testvérvárosi kapcsolatok ápolását, egymás rendezvényein való részvételt. A mostani alkalom apropója a XVI. fúvószenekarok találkozója volt amelyre minden testvértelepülésüket meghívták. Szombaton a vendéglátók a delegációkat elvitték a Mini Erdély parkba, koszorúztak Gábor Áron síremlékénél, valamint meglátogatták Tamási Áron szülőházát valamint sírhelyét ahol szintén koszorúztak.

Vasárnap reggel Korond népe a fúvószenekarok, rezesbandák hangjára ébredt, akik széltében hosszában bejárták a települést, hogy senki se maradjon le az eseményekről. 11 órakor szentmisén vagy istentiszteleten vehettek részt, majd délben a zenekarok felvonulását tekinthették meg. Ezután Petőfi Sándor bronz szobrának az ünnepélyes átadása és leleplezése történt, amelyet Kiskunfélegyháza önkormányzata ajándékozott Korondnak.

Az ünnepség után a fúvószenekarok bemutatója következett, mindenki 5-6 darabot mutatott be repertoárjából. 18 órától Balázs Árpád, A korondi lánglovagok című kötetének bemutatója következett. Később a No Sugar koncertre gyülekezett a fiatalabb korosztály, hogy mire az est sztárvendége a Zanzibár a húrok közé csapott zsúfolásig megtelljen a színpad előtti tér. Aki még a koncertek után is szórakozni szeretett volna, megtehette az utcabálon az Imre Trió zenéjére.

 

/ Kattintson a nagyobb képért! /

Augusztus első hétvégéjén volt a VIII. Hajdúk Világtalálkozója Hajdúnánáson.  Érmihályfalvát Borbély Simon Csaba képviselte, ő tolmácsolta Érmihályfalva testvértelepülés üdvözletét és jókívánságait Hajdúnánás polgármesterének Szólláth Tibornak. A háromnapos rendezvénysorozat bőséges kínálatában minden korosztály megtalálhatta a számára vonzó programot. Péntek délután vette kezdetét a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe, a Magyarok Kenyere- 15 millió búzaszem program kiemelt eseménye. A koraesti órákban a korhű ruhába öltözött csapatok bevonulását, majd csatajelenetet tekinthettek meg a főtéren az érdeklődők, utánna pedig a közkedvelt Charlie koncertjén szórakozhattak a Fürdő utcai amfiteátrumban, este pedig szabadtéri vetítésen vehettek részt a mozi szerelmesei. Szombaton folytatódott az időutazás Bocskai fejedelem korába, a hagyományőrző csapatok csatabemutatójával. Gasztronómiai bemutatón, és koncerten vehettek részt, ahol fellépett Faragó András a Budapesti Operettszínház múvésze, Szabó Leslie és Vikidál Gyula, végül a Kiscipő zenekar Republik slágereket adott elő. Vasárnap délelőtt újabb csatákat vívtak a hagyományőrzők, délután Merényi Ákos műsora következett, majd a Kárpátia koncertje zárta a VIII. Hajdúk világtalálkozóját. A rendezvény ideje alatt, kézműves árusok, gasztrosétány, népi játékpark állt a látogatók rendelkezésére.

Balázs József Attila

/ Kattintson a nagyobb képért! /