AZ ERASMUS PROJEKT VÉGE!

AZ ERASMUS PROJEKT VÉGE!
2023. June 4.
liceum

2023. május 22-26. között az olaszországi Alatriban az Érmihályfalvi 1. Számú Technológiai Líceum kilenc diákja három kísérő tanárukkal együtt utazhatott, hogy részt vegyen a hatodik és egyben utolsó transznacionális találkozón az európai Erasmus projekt megvalósítása keretében, amelynek címe “Innovatív mezőgazdasági technikák a jövő gazdáinak vállalkozói készségeinek ösztönzésére” és rövidítése “Gazdálkodók a jövőért”.

A szakképzési/szakoktatási partnerség 2020-tól 2023-ig tart, koordinátora egy közép-olaszországi iskola, az IIS “S.Pertini, partneriskolái pedig Portugália, Görögország, Finnország Litvánia és a mi iskolánk, az Érmihályfalvi 1. Számú Technológiai Líceum.

Ennek a mobilitásnak a célja a nemzetközi szintű együttműködés volt a 6. modulban: “A mi vállalkozásunk alapítása!”. A résztvevők már a korábbi finnországi és litvániai találkozókon elkezdték nemzetközi csoportokban létrehozni start-up vállalkozásukat. Olaszországban a Deming-ciklus szerint vitatták meg és értékelték a start-upokat.

A tevékenységek a házigazda “IIS “S.Pertini”, Alatri iskolában, valamint az iskolán kívül is zajlottak. A munkálatok során a partneriskolák valamennyi nemzetközi csapata bemutatta csapata helyszínét és a létrehozott vállalkozásukat. A különösen fontos tevékenységek közé tartozott a római “Tor Vergata” Egyetem Közgazdasági Karán tartott rendezvény, ahol a résztvevők bemutatták ötleteiket és kidolgozták üzleti terveiket új innovatív vállalkozásokra vonatkozóan a helyi közösségükben, országukban és Európai szinten, valamint a FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) székhelyén tett látogatás (http://(https://www.fao.org/home/en). Érdekes látogatásokat tettek az 1918-ban alapított Sarandrea italgyártó vállalatnál is (http://(https://sarandrea.it/), a “Ranch Saint Lucia” és a “Ponte di Legno” bivalyfarmokon és tejüzemekben, ahol a résztvevők megtekintették, hogyan készül a mozzarella, és megkóstolhatták a frissen készült olasz bivalysajtokat. A találkozó utolsó napján Maria Cristina Bevilacqua professzor, Lazio régió Erasmus+ nagykövete ünnepélyes keretek között átadta a részvételi okleveleket és az Europassokat, majd zenés, táncos és sok meglepetéssel tarkított búcsúünnepséget tartottak.

Felejthetetlen élményben volt részünk, amely egy életre szóló emlékeket hagyott bennünk.” További információk a programról és a tevékenységekről a projekt honlapján, a http://farmersforfuture.eu/ oldalon találhatók.

Projektkoordinátor,

prof.dr.Derșidan Ștefania Anica