Az erőszak elleni küzdelem nem csak az áldozatok ügye! Mindannyiunk felelőssége.

Az erőszak elleni küzdelem nem csak az áldozatok ügye! Mindannyiunk felelőssége.
2022. November 25.
borito

Az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum diákjai és tanárai,  a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ernyője alatt működő Lámpás Alapítvány szakemberei, a Bihar Megye Rendőr – főkapitányságának Elemzési és Bűnmegelőzési Osztályának képviselői, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársai, valamint Érmihályfalva város vezetői ebben az évben is felhívták a figyelmet arra, hogy lehet erőszak nélkül is élni!

2022.11.23 – án a nagyváradi Lámpás Alapítvány szakemberei, az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum tanáraival és diákjaival, a Bihar Megye Rendőr – főkapitányságának Elemzési és Bűnmegelőzési Osztályának képviselőivel, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársaival, valamint Érmihályfalva város vezetői közösen léptek fel ebben az évben is az erőszak ellen. November 25. a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének világnapja. Ennek okán nagyon sok megmozdulás, utcai akció történik Bihar megyében. Több helyen szerveztek prevenciós kampányokat és előadásokat, azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az erőszak igenis valós tény, de tehetünk ellene, mi is, mindannyian, ott, ahol élünk, ott, ahol tevékenykedünk. Ezzel a megmozdulással mi is erre akartuk felhívni a figyelmet.

A prevenciós kampányunk kétnyelvű mottója: Erőszak nélkül is lehet! Se poate și fără violență!

A megmozdulásban aktívan részt vett mintegy 208 diák és 12 tanár, akik plakátjaikkal, valamint erre az alkalomra nyomtatott pólóikkal és sapkáikkal próbálták felhívni az utcán közlekedők, valamint diáktársaik figyelmét arra, hogy mennyire fontos az erőszak megelőzése és leküzdése. A lelkes diáksereg a Főgimnáziumtól indult, ahol Vura Ottilia, a Lámpás alapítvány koordinátora, majd Zeffer Tímea Erzsébet, az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum igazgatója köszöntötte a felvonuláson résztvevőket, megköszönve munkájukat, kiállásukat és felhívták a figyelmet arra is, hogy az erőszak a gyengék fegyvere, amit le kell küzdjünk és ki kell zárjunk az iskolából, az életünkből és a közösségünkből is.

Ezután a városközpontban folytatódott az esemény, ahol a diákok vették át a szót és elmondták, miért is tartják ők fontosnak azt, hogy tegyenek az erőszak ellen már fiatal korban, megelőzve ennek káros hatásait az emberi kapcsolatokra. 

Karsai Attila alpolgármester úr is fontosnak tartotta azt, hogy részt vegyen az eseményen, és elmondta, hogy a városvezetés is igyekszik a lehető leghatékonyabban fellépni az erőszak ellen és hasznosnak tartja a diákok fellépését is ez ellen. Aztán a diákok elmondták a kampány kétnyelvű szlogenét és bemutatták azokat a plakátokat, amelyeket erre az alkalomra nagy lelkesedéssel készítettek. Egy igazán megható pillanata a megmozdulásnak az volt, amikor a résztvevők a magasba emelték azokat a lapokat, amelyekre olyan szavakat írtak, melyek segíthetnek az erőszak leküzdésében és teljes kizárásában a társadalom különböző színtereiről. Az empátia, a tolerancia, a helyes kommunikáció, a megértés, a figyelmesség, a gyengédség, a szeretet, a jogok, a megbecsülés, az értékelés, a tisztelet stb. lehetnek a kulcs vagy az első lépés az erőszak megelőzésében vagy annak megfékezésében, mondták el többen is a diákok közül, felmutatva lapocskáikat.

Bátran kijelenthetjük azt, hogy két év kihagyás után, amely a világjárvány okozta korlátozások miatt történt, ebben az évben is egy sikeres akciót zárhattunk. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, – úgy diákok, mint szakemberek részéről – hogy a hasonló megmozdulásokat folytatni kell, ugyanis ezeknek hosszú távú eredménye lesz. Hisszük és bízunk abban, hogy a diákok nem csak pólóikkal és sapkáikkal, plakátjaikkal és rövid üzeneteikkel, hanem hozzáállásukkal és magaviseletükkel is tiltakozni fognak minden élethelyzetben az erőszak ellen.

Végül, de nem utolsó sorban, köszönetet szeretnénk mondani mindenkinek, aki egy kicsit is tett azért, hogy ez esemény megvalósuljon!  

Gergely Tamás, tanár