Bemutatkozott a MIFI – PÓDIUM

Bemutatkozott a MIFI – PÓDIUM
2017. December 20.
A Zelk Zoltán Általános Iskola diákjaiból alakult színjátszó csoport hétfőn állt először közönség elé, mindjárt két alkalommal. Hogyan alakult meg a csoport és mit adtak elő? Megtudjuk Boros Emőke tanárnőtől.
/vlm/Image/Show/84/
Érmihályfalván nagy múltja van a diákszínjátszásnak, ám az elmúlt években hiány volt ezen a területen. Ezt a hiányt pótolván, valamint kielégítvén a gyerekek színjátszás iránti érdeklődését, tavaly ősszel Felvinczi Erzsébet és Boros Emőke Blanka pedagógusok létrehoztak egy diákszínjátszó-csoportot, mely a Zelk Zoltán Általános Iskola diákjaiból tevődött össze, MIFI-Pódium (Mihályfalvi Ifjúsági Pódium) néven. A foglalkozások kezdetben színjátszó szakkörként működtek, melynek során a gyerekek bepillanthattak a színjátszás varázslatos világába, apró trükkökkel, technikákkal ismerkedhettek meg, miközben fantáziát és magabiztosságot fejlesztő improvizációs gyakorlatokat és beszédtechnikát tanulhattak. Később aztán eljött az idő, amikor a csapat egy színdarab bemutatásán kezdett el dolgozni. A választás Kéri Ferenc: Mosolyország tovább él című művére esett, mely tulajdonképpen egy népmese-paródia. A gyerekek lelkesen és kitartóan dolgoztak hónapokon keresztül, felfedezvén, hogy a színjátszás, a színészi munka bizony nem is olyan könnyű, és áldozattal jár. A bemutatót december 18-án tartották, Zelk Zoltán születésnapján, így tisztelegve iskolánk névadójának emléke előtt. A premier kettős volt, hiszen ugyanazon a napon kétszer is bemutatták a darabot: 11 órától az óvodásoknak, 12-től pedig az I-VIII osztályos diákoknak. A siker nem maradt el: mindkét korosztály lelkesen fogadta a játékot, a legkisebbek is csendben és fegyelmezetten követték a történéseket, miközben végig együtt éltek azokkal. A két előadás összesen kb. 500 gyereket mozgatott meg, tehát eredményes programja volt az éppen zajló Iskola másképp hétnek. Kiemelendő, hogy a darab díszleteit teljes mértékben a gyerekek készítették, az ő elképzeléseik alapján készültek.
A szereposztás: Királynő – Molnár Boróka Lilla, Fancsalka – Pap Kamilla Nikoletta, Fióna – Vass Petra, Sófehérke – Vasvári Kata, Özvegyasszony – Cionca Alice Molly, Pista, a fia – Kovács Normen, Anti, a fia – Nagy Krisztián, Jancsi, a fia – Muresan Alex, Sárkányok – Gulácsi Kitty és Mármor Viktória, Boszorkányok – Zdroba Natália és Molnár Sára, Tündérek – Kovács Kincső Kamilla és Vasvári Dorka, Udvari bolondok – Költő Klaudia és Székely Fruzsina, Pletykás falusi asszony – Kupás Virág.
A történet valójában az ismert népmese, A só átdolgozása, ebben a mesében azonban kicsit másképp történnek a dolgok: itt a királynő nem igazán bánja, ha elrabolják tőle a lányát, a sárkányok egy nadrágban járnak és félnek kiállni harcolni, Erős Pista még a szerelmét sem tudja felemelni, Jancsi pedig sokkal inkább törődik a frizurájával és a kézfertőtlenítőjével, mint a párjával. A végén persze minden jóra fordul.
Kijelenthetjük tehát, hogy Érmihályfalva kulturális életében egy újabb csoport született, mely reméljük, a jövőben is folytatja tevékenységét.
Boros Emőke tanárnő
(További képek ide kattintva.)

Keresés