Beszélgetés Vincze Lóránt EP-képviselőjelölttel

Beszélgetés Vincze Lóránt EP-képviselőjelölttel
2019. May 18.
Románia nem tudta kihasználni azt a lehetőséget, amit az EU Tanácsának elnöklése kínált - ez lehetne a szombat délelőtti beszélgetés összegzése.
/vlm/Image/Show/84/

Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke volt a XXVII. Nyíló Akác Napok vendége szombat délelőtt. A Gödör rendezvényházban tartott találkozó témáját az adta, hogy Románia 2019 első félévében az Európai Unió tanácsának soros elnöki tisztét töltötte/tölti be.

A vendéget Nyakó József polgármester köszöntötte és mutatta be, aki rövid előadásának elején az általa elnökölt, az őshonos kisebbségek szervezeteit tömörítő FUEN-t mutatta be, mely 70 éve alakult a tagok érdekvédelmére. Ezek a tagok előbb nyugat-európaiak voltak, majd a vasfüggöny leomlása után csatlakoztak kelet-európai szervezetek, így az RMDSZ is. Rátérve a közvetlen témára, Vincze Lóránt elmondta, hogy az EU Tanácsát félévente más-más tagország vezeti, a romániai elnökléssel kapcsolatban az volt az előzetes kérdés, hogy ki tudja-e használni ezt a pozíciót az ország vezetése a saját szempontjából fontos kérdések előtérbe helyezésére. A politikus emlékeztetett: Magyarország 2010-ben töltött be hasonló funkciót, kiemelt célja volt az úgynevezett Duna-stratégia és az egységes roma-stratégia kidolgozása. Románia sajnos nem tudott ilyen konkrét célokat megfogalmazni, mondta a Vincze Lóránt, hozzátéve ugyanakkor, hogy javaslatok voltak, az RMDSZ például felvetette, hogy az ország régóta halogatott schengeni csatlakozásának lehetne súlyt adni. A lehetőséggel nem sikerült élni, bár az ország vezetése technikailag teljesíti az elnökséggel kapcsolatban tőle elvárt feladatokat, s ez már önmagában is több, mint amit sok EU-vezető előre megjósolt.

A május 26-i választásokkal kapcsolatban kifejtette: a tét, hogy milyen többségű vezetése lesz a következő években az EU-nak. Az RMDSZ célja, hogy olyan vezetés alakuljon ki, mely komolyan felelősséget vállal az őshonos kisebbségekért. Fontosnak tartotta, hogy a célokat illetően egységes Kárpát-medencei magyar stratégia alakult ki, ám ennek sikerre viteléhez bizonyítani kell a közösség erejét, vagyis jó választási eredményt kell elérni.

A találkozó második részében a vendég a hallgatóságból feltett kérdésekre válaszolt.