Betiltották az állatvásárokat

Betiltották az állatvásárokat
2018. July 16.
Ahol eddig még nem voltak bezárva, a napokban kiadott országos rendelet értelmében ott is tilos meghatározatlan ideig állatvásárokat tartani. Az ok: az afrikai sertéspestis terjedése.
/vlm/Image/Show/84/

A Románia több részében, így Bihar megyében is megjelent afrikai sertéspestis elterjedésének megakadályozása érdekében az Országos Állatorvosi Hatóság július 11-től kezdődően meghatározatlan időre az egész országban felfüggesztette az állatvásárok megtartását.

A Bihar megyei kormánybiztosi hivatal (Prefektúra) közleménye nyomatékosítja, hogy ugyancsak meghatározatlan ideig Bihar megyében sem szabad állatvásárokat tartani.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) közleménye szerint a bukaresti laboratóriumokból újabb visszajelzések érkeztek azokkal a mintákkal kapcsolatosan, melyeket Bihar megyéből küldtek elemzésre, sertéspestis-gyanús megbetegedésekről. Eszerint a betegség jelenlétét igazolták a székelyhídhoz tartozó Érolasziban, illetve újabb betegség-gyanús gócokat találtak Érköbölkúton és Hegyközszentmiklóson, továbbá Kiskerekiben és Érkeserűben. Ezek háziállatokra vonatkoznak, ellenben fertőzés-gyanús vaddisznókat találtak Margitta és Érköbölkút térségében.

A hatóság továbbra is kéri: minden betegséggyanús esetről azonnal értesítsék az illetékes állatorvost vagy önkormányzatot, esetleg a DSVSA-t.

Az afrikai sertéspestis vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. A vírus az embert nem betegíti meg, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet. A fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi sertését le kell ölni, az állathullákat a fertőzés terjedését kizáró módon ártalmatlanítani kell, a felszámolt sertésállományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni kell. A betegség heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Az állat megfertőződésétől a betegségre gyanút keltő tünetek megjelenéséig terjedő lappangási idő 3-15 nap között változhat, de súlyos heveny megbetegedés esetén csupán 3-4 nap. A szükséges óvintézkedéseket: utcai ruhában ne menjenek az állatok élőhelyére, utóbbiak bejáratánál ajánlott fertőtlenítést végezni; az állatokat jól elkülönített helyeken tartsák, azok ne kerülhessenek kapcsolatba más állatokkal, sem tenyésztett, sem vadon élőkkel; az állatok etetését csak ellenőrzött forrásból származó táppal végezzék, ne használjanak fel konyhai hulladékot, sem saját háztartásból, sem vendéglátóhelyekről származót; ne vásároljanak malacokat ismeretlen eladóktól, csak onnan, ahol az áruba bocsátott egyedek rendelkeznek állatorvosi bizonylattal; az állatok etetéséhez ne használjanak a mezőről gyűjtött növényzetet, mert az fertőzött lehet vadon élő állatok által.