“Boldog Iskolák”: Ahol a tanulók boldogsága is fontos

“Boldog Iskolák”: Ahol a tanulók boldogsága is fontos
2019. September 27.
Az érmihályfalvi általános iskola másodszor kapta meg az Örökös Boldog Iskola címet, a líceum pedig a 2019-2020-as tanévre a Boldog Iskola címet nyerte el. Török Erzsébet tanárnőtől tudjuk meg a részleteket.
/vlm/Image/Show/84/

Az érmihályfalviaknak már nem kell bemutatni a Boldogságóra programot. A Zelk Zoltán Általános Iskola 2016-ban csatlakozott Bagdi Bella, életmódfejlesztő énekesnő és a Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezéséhez, vállalva, hogy a pedagógusok legalább három csoportban tartják ezeket az órákat. Ezalatt a három év alatt meggyőződhettünk arról, hogy mennyire fontos a tanulókat pozitív életszemlélettel felvértezni, hogy a gyerekek mennyire élvezik és várják ezeket az órákat. (Az előző évek beszámolói ITT és ITT – szerk. megj.)

Ebben a tanévben nagy örömünkre az érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum is beállt a boldogságórát tartó iskolák közé. A tanárok és a tanulók a boldogságórák keretében tíz hónap alatt tíz különböző boldogságfokozó technikával ismerkednek meg: ezek a hála, az optimizmus, a társas kapcsolatok ápolása, a jó cselekedetek gyakorlása, a célok kitűzése és elérése, a megküzdési stratégiák, az apró örömök élvezete, a megbocsátás, a testmozgás és a fenntartható boldogság. A témákat kreatív módon dolgozzák fel, az órákon ugyanúgy helyet kap a történetek olvasása és megbeszélése, mint a rajz, zene, szerepjáték, a relaxáció vagy akár a tánc. Azért, hogy ezek az órák még jobbak, még érdekesebbek, még színesebbek legyenek, idén nyáron a Zelk Zoltán Általános Iskola két pedagógusa, Török Erzsébet és Baricz-Nánási Noémi, az 1-es számú Technológiai Líceumból pedig Dienes Ilona tanárnő egy háromnapos Boldogságóra módszertani továbbképzésen is részt vett. A két iskola ezután pályázott a Boldog Iskola címre.

A címátadót szeptember 18-án tartották a budapesti Kongresszusi Központban több, mint 1300 magyarországi és külföldi tanintézmény részvételével. A Zelk Zoltán Általános Iskolát három tanerő képviselte: Kovács Brigitta, Szabó Emőke és Török Erzsébet; iskolájuk az Örökös Boldog Iskola címet kapta meg immár másodjára. Az 1-es számú Technológiai Líceumból Dienes Ilona volt jelen a szakmai nappal összekötött ünnepségen, tanintézményük a 2019-2020-as tanévre a Boldog Iskola címet nyerte el. A címátadón nemcsak díjakat osztottak, hanem intézményi beszámolókat és híres pszichológusok, egyetemi tanárok előadásait is meghallgathattuk, többek között prof. dr. Bagdy Emőke és dr. Mérő László is felszólalt. Ezen kívül az is kiderült, hogy hét ország iskoláiban és óvodáiban tartanak már boldogságórákat, egy magyarországi egyetem pedig felvette választható tantárgyai közé a boldogságóra módszertanát. Újabb érdekesség, hogy a program már angolul és németül is elérhető. Hazatérve már csak egy feladatunk maradt: havonta legalább egy boldogságóra megtartása. Iskoláink számára nagyon fontos a gyerekek mentálhigiénés állapota is, és mivel tudjuk, hogy a boldog és magabiztos tanulók mennyivel jobb eredményeket érnek el, ezért, amíg képesek vagyunk rá, addig folytatjuk ezt a programot. Célunk, hogy önmagukban bízó, a stresszel, negatív gondolatokkal könnyen megküzdő, lelkileg is egészséges tanulókat engedjünk útra. Mi, boldogságórások nagyon reméljük, hogy egyre többen fognak csatlakozni hozzánk, hogy együtt mondhassuk: „Jobb veled a világ!”;

Török Erzsébet némettanárnő

Keresés