Csillagfedési kavalkáddal búcsúzik az idei év

Csillagfedési kavalkáddal búcsúzik az idei év
2017. December 28.
Mintha az égbolt is tudná, hogy valami sziporkázó látvány szükséges ilyen december végi hangulathoz, a szilveszterhez, ugyanis több csillagfedés észlelésével búcsúzhatnak el az égbolt szerelmesei az idei év(g)től, 2017-től. Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő írása.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

E hónap legvégéhez közeledve célszerű rácsodálkozni az égbolt szépségére, akár szabad szemmel is: déli irányban láthatjuk a csodás Orion csillagképet, tőle balra a Gemini (Ikrek) csillagképet, alatta a csodásan szikrázó fényes Szíriusz csillagot. Az Oriontól jobbra látható a vöröses Aldebaran (Bika szeme), és közelében a Fiastyúk sok csillaga. Sajnos, a holdtölte közelében ragyogó Hold óriási fénye miatt a több csillagfedési jelenség észleléséhez már kisebb, legalább amatőr-csillagászati távcső szükséges, így akinek ilyen van, szép évbúcsúztató csillag kavalkádot láthat majd. December 28-án este 20 óra után a Holdtól balra, távcsővel, jól követhető lesz, amikor a Hold közelít egy 4,3 magnitúdó fényességű csillaghoz, amit 22 óra előtt picivel majd el is fed égi kísérőnk. A csillag ismételt láthatósága, kilépése, 22 óra 47 perckor lesz majd megfigyelhető. December 30-án két csillagfedést is láthatunk – derült égbolt esetében: az elsőt 19 óra után követhetjük távcsövünkkel. Az okkultációs jelenséghez a 3,7 magnitúdós, Bika (Taurus) csillagképbeli csillag holdunktól balra lesz látható, amit majd 19 óra 18 perckor elfed a Hold. Ezt követően röviddel már a csillag kilépését is lencsevégre kaphatjuk, 20 órakor!

A másik jelenséget majd 22 óra 40 perc körül érdemes megnézni, szintén a Hold bal oldali részét vizsgálva, ekkor ugyanis elfedi majd kísérőnk a szintén Bika csillagképben látható, de már halványabb, 5 magnitúdós, másik csillagot. Az igazán látványos fedés azonban a szilveszteri pezsgőzés előtti hajnali időre esik, mégpedig december 31-én korahajnalra, ekkor a Hold majd elfedi a Bika csillagkép legfényesebb csillagát az Aldebarant, 3 óra 30 perckor. A vöröses színű Aldebaran fényes csillag 0,9 magnitúdós! A „Bika szemének”; is hívott Aldebaran kibukkanása, a Hold jobboldali pereménél, hajnali 4 óra 11 perckor várható! Szilveszter éjjelén, aki nem mulatozással töltené az időt, még két újabb csillagfedést is megtekinthet(ne): 24 óra előtt kicsivel a Hold ugyanis elfed a Bika csillagképben még egy négy magnitúdó fényességű csillagot, valamint 0 óra 42 perckor, egy közel 6 magnitúdó halványságú csillagot.

Az égi sziporkázások után tényleg jöhet majd a pezsgőbontás és egy sikeres új esztendő!

Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő,

a debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse