El nem végzett szolgáltatásért kell sokat fizessenek

El nem végzett szolgáltatásért kell sokat fizessenek
2016. November 3.
Újabb nagy összegű kiadásra kényszerül az érmihályfalvi önkormányzat: egy el nem végzett szolgáltatás utáni kifizetést ítélt jogosnak a bíróság.
/vlm/Image/Show/84/
A tanácsosok egyhangúan megszavazták az előterjesztést (Archív fotó)

Ahogy arról annak idején beszámoltunk, 2014-ben kényszerült egy nagy összeg kifizetésére az érmihályfalvi önkormányzat, melyet egy 2010-ből származott szerződés generált. A képviselő-testület októberi, az elmúlt pénteken tartott ülésének egyik napirendi pontja volt, hogy a város pert vesztett egy Hargita megyei céggel szemben, ennek folyományaként 410 ezer lejt kell kifizessenek. A témát Nyakó József terjesztette a tanácsosok elé, hozzátéve, hogy az összeget a költségvetés úgynevezett tartalékalapjából tudják elvenni. Csupán egyetlen kérdés hangzott el, miszerint a nevezett összeg elegendő-e erre a célra, majd az igenlő válasz után a tanácsosok egyhangúan megszavazták az előterjesztést.

A további részletekről Nyakó Józsefet kérdeztük a gyűlés után, aki elmondta: hivatalba lépésekor, 2012-ben két olyan “elvont” szerződést talált, melyek mögött nem volt valós szolgáltatás. Az egyik EU-s projektek koordinálására vonatkozott, a másik egyfajta informatikai rendszer működtetésére. Előbbi díjának fizetését egyszerűen beszüntették, a másik fél nem is jelentkezett többet. Nem volt ilyen egyszerű a másik eset. A 2009-ben kötött szerződésből a polgármester szerint egyértelműen kitűnt, hogy azt nem egy valós munka elvégzésére, hanem az abból fakadó díjbeszedésre és a későbbi szankciókból fakadó büntetések begyűjtésére találták ki. (Mint megtudtuk, egy 2-3 fős cégről van szó, mellyel országszerte mintegy 100 további önkormányzat is perben áll, az általuk kínált rendszer azonban állítólag csak egy helyen működik – szerz.megj.). A díjat 2013-ig fizették, majd a polgármester úgy döntött, hogy el nem végzett szolgáltatásért nem ad ki több pénzt a városkasszából. Mint fogalmazott: nyugodtan állt a bírósági per elé, hiszen el nem végzett munkáért nem járhat fizetség. Másként gondolta a bíróság, mert 3 évnyi pereskedés és számtalan szakvélemény meghallgatása után úgy döntött: igaz, nem volt szolgáltatás, de… lehetett volna.

A bírósági döntés szerint, ha akarták volna, esetleg használhatták volna a felkínált informatikai rendszert, a polgármester szerint ellenben a használat metodológiáját sem kapták meg. Nyakó József véleménye, hogy a cég érezhetően nem az informatikában “erős”, annál inkább a szerződések megfogalmazásában. (Ilyen ügyvédekre vagy fogalmazókra lenne szükségük az önkormányzatoknak, ha meg tudnák fizetni őket – szerz.megj.). Összegzésként: 410 ezer lejt kell kifizessen az önkormányzat, ami a visszamenőleges díjat és a késedelmi kamatot jelenti. A bajt tetézi, hogy a szerződés ezzel nincs felbontva, ugyanis 2019-ig érvényes. Akkor lesz lehetőség “békés elválásra”, abban a pillanatban, amikor – mielőtt az automatikusan újra hosszabbodna – nem lesz tartozás és a szerződést fel lehet bontani. Amit tenni lehet addig: havonta fizetni tovább az 546 lejes díjat, de közben újabb pert kezdeményez az önkormányzat, egy olyan ügyvéddel, aki már nyert pert a szóban forgó cég ellen, a pénz visszaszerzésének és nem utolsó sorban az igaza bizonyításának reményével. Így utólag már hibának tűnhet a kifizetés korábbi felfüggesztése, de abban a tudatban léptem, hogy az igazságszolgáltatás nem kötelezhet egy el nem végzett munka kifizetésére, fogalmazott Nyakó József.

(erdon.ro)

Keresés