Elhunyt Fazekas Károly székkötő

Elhunyt Fazekas Károly székkötő
2014. July 9.
Az elmúlt hónapban hunyt el 87 éves korában Fazekas Károly, aki az érmelléki hagyományos mesterségek egyik utolsó képviselőjeként székkötéssel (is) foglalkozott. Kovács Rozália helytörténész emlékező írása.
A 2010-ben, a múzeum udvarán tartott bemutatón készült fotó
A 2010-ben, a múzeum udvarán tartott bemutatón készült fotó

Az Érmellék, mocsarakkal, kisebb tavakkal és patakokkal szabdalt területén a növényvilág kimeríthetetlen nyersanyagforrás. A nád, a sás, a gyékény feldolgozása, hasznosítása ősidők óta összefonódott az érmelléki ember mindennapi életével. A mocsarak növényvilága ingyen szolgáltatja a nyersanyagot az embereknek, feldolgozásra.

A nád, gyékény, sás feldolgozása, a vesszőfonás évezredek óta ismeretes, erről a régészeti leletek is tanúskodnak. Az ősember fűzfavesszőből sövényfalat emelt, kosarat font, a nádból tetőt rakott. A gyékényből, sásból  ágyat, takarót, és egyéb a háztartásban használt tárgyat készített.

Az érmihályfalvi református egyház régi iratai között is találunk erre vonatkozó feljegyzést, ezt olvashatjuk 1824-ből: „majdnem minden faluban volt egy-két iparosmester is (…) ezen lakosok között vagynak a faluban mester emberek, úgy mint (…) nád és kaskötők”.

 A címben szereplő székkötő mesterség igen neves képviselője volt az érmihályfalvi Fazekas Károly bácsi, aki sásból dolgozott, kötötte a székek ülőkéjét, melynek vázát ugyancsak ő faragta. A szoba-konyhás kisház hátulsó részében volt a műhelye (csatolt képeinken). Az udvaron, szemben a házzal levő melléképület nyitott padlásán, szellős helyen tárolta a feldolgozásra váró sást.

Fiatalon a téglagyárban dolgozott, meg az olajgyárban.  A székkötő mesterséget még fiatalon, Szalacson tanulta. A gyári munka mellett is dolgozott, amikor ideje engedte, majd pedig jó nyugdíj-kiegészítő volt. Fiatalon hárságyakat is kötött, később a székek két méretben készültek, van az úgynevezett kisszék és a konyhaszék.

A székek fa vázát is ő készítette, faragta nyárfából, a székek alsó részén levő 4 merevítőt akácfából. Kiszabta méretre a fát, majd gyalulta, a csapok helyét kifúrta. Az összeállításkor fakalapáccsal dolgozott, vasszeget nem használt.

A sást aratáskor szedik, vágják kacorral, és gyűjtik be. Szalacson, Ottományban a mocsaras részekben szedik, innen szekérrel hozzák be Mihályfalvára. A sokszor méteres vízből kacorral levágott sást hazahozva az udvaron szárította, majd a padláson tárolta.

A sás sodrásához semmilyen eszközt nem használt. A meleg vízbe áztatott sást szabad kézzel sodorta, egy szálból dolgozik, amit folyamatosan sodorva hosszabbított.

A Dióverő Szíp Napok 2010-ben tartott rendezvénysorozatán a Múzeum udvarán tartott bemutatót a székfonásról az érdeklődőknek. 

Szilágyi István írta róla 1999-ben a Bihari Naplóban: „A gyékényfonás talán utolsó mestere a mihályfalvi Fazekas bácsi. Ő gyékényből és sásból készít nagyon szép székeket és fekvőhelyeket. Ezek váza többnyire akácfából készül. Egyszerű kéziszerszámmal faragja ki és állítja össze őket, vasszögek, csavarok nélkül.”

                    Nyugodjon békében!

 

Keresés