Előre visszük az óramutatót

Előre visszük az óramutatót
2015. March 28.
Vasárnap, március 29-én térünk át a nyári időszámításra: az órákat hivatalosan kora hajnalban 3 óráról 4 órára kell átállítani. A változás nem befolyásolja a vonatok menetrendjét, de a "kieső" óra miatt késések lesznek.
/vlm/Image/Show/84/
Háromról négyre

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapjától kezdődik, amikor az órákat egy órával előre visszük, hajnali 3 óráról 4 órára. 2015-ben március 29-én állítjuk át az órákat.

Az utazóknak érdemes tudni: a nyári időszámításra való átállás nem befolyásolja a vonatok menetrendjét. Az utasszállító vonatok 3 óráig a téli időszámítást követve indulnak az állomásokról, majd miután előreállítottuk az órát, és 3 órából 4 óra lett, a hivatalos nyári időszámítás szerint folytatják útjukat. Azon szerelvények esetében viszont, melyek 3.01 és 4.00 óra között úton vannak (téli időszámítás), késésekre kell számítani.

Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok akkor a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiamegtakarítás érhető el. A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. A vélemények ma már megoszlanak az óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Az óraátállítás legnagyobb haszna az volt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni, így jelentős megtakarításokra tehettek szert. Manapság azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az aktuális fényviszonyokhoz. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energiaigényeinket.

(forrás: erdon.ro)

Keresés