Eltűnt épületek nyomában – II. rész: Leventeotthon

Eltűnt épületek nyomában – II. rész: Leventeotthon
2013. May 1.
Kovács Rozália helytörténész "Eltűnt épületek nyomában" című sorozatának második részében az egykori Leventeotthonról ír.
leventeotthon_wm
A Leventeotthon a múlt század első felében, az épület jobb oldalán

                                    Leventeotthon – leventeszervezet

 A leventeszervezetek a katonai előképzés legfontosabb szervezetei voltak Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig. A 12 – 21 év közötti fiúk katonai előképzését és nemzeti szellemű nevelését szolgálták. A testnevelés mellett jelentős hangsúlyt fektettek a fegyelemre és a valláserkölcsi nevelésre.

A Levente Egyesületben a törvény által előírt köszönés “Szebb jövőt!” volt, melyre a kötelező válasz az “Adjon Isten!”

A nyilas hatalomátvételt követően a leventéket is harcba vetették. Közülük sokan meghaltak, hadifogságba kerültek. A szervezeteket 1945-ben rendelettel feloszlatták. (Forrás: Wikipédia)

Városunkban is voltak leventék szép számmal, mellékelt képünkön éppen testedzés közben láthatóak.

A másik, fenti nagy fotónkon a Leventeotthon képe, mely a leventeszervezet székhelye volt, a mai Márton Áron utcán állt, a Városháza szomszédságában.

Újabb csatolt képünkön az épület már az elmúlt évtizedben, amikor különböző céllal raktárnak használták.

Az utolsó, alsó kép pedig napjainkban készült, melyen az egykori Leventeotthon már nincs rajta: mivel elhanyagoltsága maitt balesetveszélyessé vált, 2012-ben lebontották. A szomszádságában volt épületrészt felújították, a háttérben pedig a külsőleg ugyancsak rendbehozott zsinagóga látható. A lebontást követően láthatóvá vált a tűzfal, rajta az egykori építő “névjegyével”. Ennyit lehet kibetűzni, illetve kikövetkeztetni belőle: “Készítette ker Nándor kőműves mester”.

       Kovács Rozália

(Archív felvételek: Érmellék 2009 Fotóklub gyűjteménye;

további fotók: Rencz Csaba

Keresés