Elutasították a májusi döntés visszavonását

Elutasították a májusi döntés visszavonását
2013. August 29.
A Helyi Tanács szerdai ülésén nem változtatott májusban hozott határozatán, mely a margittai szemét időleges "befogadásról" szólt. A gyűlésre több mint 800 meghívót küldtek szét.
/vlm/Image/Show/84/
Érdeklődőkre várva tartották a tanácsülést a kultúrházban

Augusztusi soros ülését tartotta a Helyi Tanács szerdán, ám nem a megszokott helyen, a Városháza gyűléstermében, hanem a kultúrház nagytermében, és nem a megszokott délelőtti időpontban, hanem délután 18 órától. A változások oka: napirendre került az EMNP azon határozati javaslata, melyben indítványozta a májusban hozott, a margittai háztartási szemét időleges “befogadásáról” szóló döntés visszavonását, melyhez korábban 1195 aláírást gyűjtöttek.

A Városházáról több mint 800 meghívót küldtek szét, azzal a céllal, hogy az aláírok vegyenek részt a gyűlésen, és a helyszínen informálódjanak, mihez is adták kézjegyüket.
A kultúrház nagytermének közepén alakították ki a tanácsosok asztalát, két oldalt pedig széksorok várták az érdeklődőket. A tanácsosi testületen kívül végül összesen 25 személy jelent meg, közülük is néhány nem tartozott az aláírok táborához.

Az ülésvezető Csengeri Csongor tanácsos elsőként Nyakó József polgármesternek adott szót, aki “vitaindítójában” arról szólt, hogy azok részéről is fontos lenne a bizalom a városvezetők felé, akik nem az RMDSZ-es többségre szavaztak, mivel éppen úgy “lelkükön viselik a város sorsát”, mint az ellenzékük. Érmihályfalva külső megítélésének sem tesz jót a belső viszály, ami például a szemétügyet övezi. A felek közötti megállapodás amúgy is rövidesen lejár, és korábban is tudtuk, hogy az egész csak időleges, tette hozzá a polgármester.
Az első napirendi pontként került megvitatásra a “szemétügy”, az EMNP határozati javaslatát Czeglédi Júlia tanácsos terjesztette elő. Ebben egyebek mellett kifejtette: szerintük az RMDSZ-es tanácsosok döntött a város sorsáról, nem kellő dokumentálódás után. Ezt követően kezdtek aláírások gyűjtésébe, mert megítélésük szerint például környezetszennyezés és betegségek terjedésének veszélye áll fent. Egy hónapig se hozzanak ide idegen szemetet, és a választáskor nem mások szemetét, hanem munkahelyeket igértünk a választóknak – zárta beszédét Czeglédi Júlia.
Az előterjesztés során sok olyan érv elhangzott, melyeket már a korábbi gyűlések, fórumok kapcsán idéztünk, ezekre nem térünk ki újra részletesen. Gazsi Zsolt (RMDSZ) megjegyezte, hogy a margittai szemét szeptember 30-ig érkezik, ehhez fűzte hozzá Karsai Attila alpolgármester, hogy időkorlát a tanácsi határozatban nem szerepelhetett, mivel a döntésük csak a lehetőséget adta meg a helyi szemétgazdálkodónak és Margitta elöljáróságának a megegyezésre, utóbbiak szerződésében van a dátum. Az alpolgármester hozzátette: az aláírok mintegy 10%-a úgy adta aláírását, hogy neki magának nincs szerződése a szemétgazdálkodóval, tehát saját szemetének sorsa is legalábbis kérdéses. Dr.Szilágyi Ferenc (EMNP) szerint Érmihályfalva semmilyen formában nem tartozik Margittának (utalás a kórház “megmentésére”), politikai érdekek ne játszanak szerepet a szemétügyben, illetve megítélésben a kialakult “viszályért” nem ők hibáztathatóak.
A hallgatóság soraiból összesen négyen kértek szót, valamennyien az EMNP érvei mentén szóltak, például kifogásolva az aláírási ívek közzétételét. Ezt Todor Maria jegyzőnő a nyilvánosságra hozatali törvényes kötelezettséggel indokolta.
Az összességében mintegy órás vita során azt a következtetést lehetett levonni, hogy (amint az várható volt), az álláspontok nem közeledtek, a szavazás során az EMNP döntés-visszavonási javaslatát a többség elutasította.

Keresés