Emlékezés ’56 október 23.-ra – “Ma is elkeserít a gyász”

Emlékezés ’56 október 23.-ra – “Ma is elkeserít a gyász”
2012. October 24.
"54 év telt el az ítélet óta, de ma is elkeseríti szívünket a gyász" - hangzott el a tegnap délutáni, október 23.-i megemlékezésen.
/vlm/Image/Show/84/
Mécsesek égtek a főtéri emlékműnél

Ahogyan évek óta mindig, ebben az évben is szervezett megemlékezést október 23-án a helyi RMDSZ-szervezet a főtéri emlékműnél

Az esemény a meghirdetett 17 órához képest pár perces késéssel kezdődött. Az emlékmű körül az ÉRMISZ és a MIDESZ tagjai, illetve iskolások álltak zászlós díszőrséget. A hallgatóság soraiban is örvendetesen sok volt a diák (igaz, egy részük az ilyen eseményen elvárható viselkedés elemi szabályaival is hadilábon állt…)

Sütő Judit, az RMDSZ titkárnője, a rendezvény műsorvezetőjeként elsőként az ÉRMISZ részéről Geszti Yvette-et szólította a mikrofonhoz, aki Jobbágy Károly: A rádió mellett című versét mondta el.

Ezt követően Varga Róbert történelem tanár vázolta fel nem csak 1956. október 23. eseményeit, de az odáig vezető események összefüggéseit, illetve utóhatásait is. Külön kitért a romániai, ezen belül az érmelléki, érmihályfalvi vonatkozásokra is, majd párhuzamot vonva a mával megállapította, hogy a romániai magyarság csak egységesen képes megmaradni, fejlődni, jövőt építeni.

A MIDESZ részéről Nemes Gyöngyi mondta el Tunyogi Csapó Gábor: Himnusz a holtakhoz című versét.

Következett Nyakó József, a polgármester beszédét teljes egészében közöljük egy külön cikkben.

A polgármester után a GGG Irodalmi Stúdió adta elő irodalmi műsorát, majd Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke mondott beszédet. Ebben részletesen felelevenítette az Érmihályfalvi Csoport érmihályfalvi tagjainak meghurcoltatását. “54 esztendő telt el az ítélet óta, de ma is elkeseríti szívünket a gyász”, fogalmazott Bíró Rózália, megállapítva: általuk elrettentő példát statuált az államhatalom. Az akkor történések üzenete, hogy ma is vállalnunk kell a küzdelmet, hogy élhető, nemzetet erősítő holnapot tudjunk teremteni – fejezte be beszédét Bíró Rozália.

A Veres László Zsolt Városi Kórus három éneke következett, majd a koszorúzás. Ennek során az emlékmű elé járultak a következők (a szólításuk sorrendjében):

-Bíró Rozália SZKT-elnök, szenátorjelölt

-Pap Róbert, a Kolozsvári Főkonzulátus konzulja

-a helyi RMDSZ-szervezet nevében Oláh Sándor és Nagy László alelnökök

-a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács nevében Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester

-Cseke Attila szenátor és Derzsi Ákos képviseő nevében Varga Róbert irodavezető

-a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója nevében dr.Turucz Mária megyei tanácsos

-az ÉRMISZ és a MIDESZ nevében Balogh Lilla és Sebők Zsolt

-a helyi református egyházközség nevében Balázs János Dénes lelkész, Kele Erzsébet és Bacsó Erzsébet presbiterek

-a Zelk Zoltán Gimnázium nevében Csengeri Csongor igazgató, Kovács Csenge és Pap Zsolt diákok

-az áldozatok családjai részéről: Székely Albertre emlékezve gyermekei id.Nagy László és Székely Ernő; a Csongrádi család áldozataira emlékezve id.Csongrádi Imre és felesége, Margit.

Az ünnepség a Himnusz éneklésével zárult, ami után a résztvevőket az RMDSZ irodájában várták egy tea, és apró sütemény elfogyasztására.

Keresés