Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok zajlottak

Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok zajlottak
2018. August 7.
Hatodik alkalommal került sor az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok megrendezésére Érmihályfalván, amelyet idén nyáron is a Magyar Kormány a Bethlen Gábor Alap közreműködésével, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, az Érintő Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Érmihályfalva Önkormányzata támogatott.
/vlm/Image/Show/84/

A négynapos rendezvényt múlthét szerdán dr. Szilágyi Ferenc, az Érintő Egyesület elnöke és Czeglédi Júlia, a helyi EMNT-iroda vezetője nyitotta meg. A rövid üdvözlőbeszédet követően Balázs Borbála hortobágyi népdalcsokorral örvendeztette meg a hallgatóságot.

A délelőtti órákban számos gyermek és felnőtt buzgólkodott az üvegfestés elsajátításában – ezúttal poharakra, sótartókra kerültek fel szebbnél szebb mintázatok, majd mint minden esztendőben, Sárkány Szabolcs albisi kerámiamester igazgatta a formálható agyagra a “kisinasok”; kezeit.

Csütörtökön tűpárna és fésűtartó készítés, tükörtartó alapszínfestés volt soron. A varrásminták, népi motívumok előcsalogatásában tapasztalt kezű nagymamák és anyukák segítettek. A tükörtartók lakkozásában is a hozzáértőbbek istápolták a gyermekkezeket, amelyet a nagyobbacskák hamar elsajátítottak, így a kisebbeknek is szívesen segítettek ebbéli foglalatosságukban.

Péntek délután a gyertyakészítés titkaiba nyerhettek betekintést kicsik és nagyok, majd a tükörtartókra is felkerültek népi motívumok.

Szombat délelőtt, a kézműves és hagyományőrző foglalkozások utolsó napján, mintegy 170 gyermek és 40 felnőtt szorgoskodott a Gödör rendezvényház “munkaasztalainál”;, ahol a szerdai korongozás “termékei”; kapták meg az alapszínüket, s rá a tetszetős népi mintázatokat.

A kétsorosan felállított asztalokon délre már ott sorjáztak a „késztermékek”;: festett poharak, hímzett tűpárnák, fésűtartók, gyertyák, díszített tükörtartók és agyagtálkák, vázák, korsók, egyebek, kinek-kinek a nevével felcímkézve.

A jól megérdemelt meleg ebéd után Szilágyi Ferenc Hubart képzőművész foglalta össze a négynapos tevékenységet, annak célszerű lecsapódását, kitérve arra is, hogy a fiatalokban így tudatosul a fogyasztói társadalom előtti kor előnye, amikor semmi sem volt eldobni való, inkább megtalálták annak új rendeltetését. Amit elődeink saját kezűleg voltak kénytelenek elkészíteni, annak nagyobb is volt a becsülete, éppen a belefektetett munka értéke által.

Az összefoglaló után kiosztásra kerültek az emléklapok, amelyek megírásában és átadásában Czeglédi Júlia főszervező és Balázs Borbála segédkezett. Nemcsak a “kisinasok”; részesültek oklevelekben, de mindazon felnőttek is, akik négy napon át kitartóan dolgoztak a “munkások”; kezei alá, hogy zökkenőmentesen folyjon a tevékenység.

A rendezvénysorozaton átlagosan napi 150 gyermek és felnőtt fordult meg, a négy nap alatt pedig hatszáznál is több részvevőt számláltak a regisztrációs lapokon.

A mihályfalviakon kívül értarcsai és gálospetri gyermekek is részt vettek a rendezvényen.

Az Érintő Egyesület

(Bihari Napló)