Érmelléki pálinka barátok-kóstoljuk meg egymásét!

Érmelléki pálinka barátok-kóstoljuk meg egymásét!
2023. January 9.
Borito

A fenti címmel hírdette meg Nagy László agrármérnök, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője és Erdei Róbert társszervező, azt a szakmai előadást amelyet Nagy Botond okleveles nemzetközi pálinka bíráló tartott.

Az egyre népesebb érmihályfalvi és környékbeli minőségi pálinkafőzéssel foglalkozó gazdákat vagy csupán a kiváló párlatokat igényes környezetben fogyasztani kívánókat a következő köszöntővel fogadta Nagy László:

„Ünnepi alkalomra gyűltünk itt ma össze, hagyományteremtő szándékkal indítjuk ezt az eseményt, amelyen a párlatkészítő gazdák megoszthatják kötetlen beszélgetés keretében szakmai tapasztalatikat egymással, majd pedig egy élőzenés vacsorán ismerkedhetnek, barátságok köttethetnek. Örömünkre szolgál, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés a minőségi pálinka iránt, így jött az ötlet, ami ugyan már évekkel ezelőtt megszületett, de a pandémiás időszak megszorításai miatt, csak most ölthetett formát. Az elmúlt évtizedekben a magyar pálinkakultúrában óriási fordulat történt, az egyen ízű, karcos pálinkák között nehezen lehetett különbséget tenni, a mennyiség és nem a minőség volt a fontos. Új technológiák jelentek meg amelyek magukkal hozták az egyre kitűnőbb italok megjelenését, pálinkakultúránk feltámadt kiszínesedett. Sorra bukkantak fel az egészséges kiváló gyümölcsből készült valódi gyümölcspálinkák, amelyek megmérettetésre vártak. Pálinkaversenyeket, konferenciákat rendeztek, ma már alig akad olyan vidék ahol a borversenyek mellett ne jelenne meg a pálinkaverseny. A pálinkások talán a borosok után helyezkednek el kedvelés tekintetében, de ebben nincs semmi rendkívüli, a magyar nép inkább borfogyasztónak mondható mint pálinkásnak. Népünk egyértelműen vallja, hogy a pálinka adja az erőt, de azt is mondják:,, egy liter sem használ jobban mint egy pohár”, azaz a lényeg a mértékletesség” – zárta gondolatait Nagy László agrármérnök.

Karsai Attila alpolgármester üdvözölte a rendezvényen megjelent érdeklődőket, reményét fejezte ki, hogy ez a távolbamutató kezdeményezés hagyománnyá válik településünkön. Szükség van az ehhez hasonló közösségépítő rendezvényekre, melyeken nem csak érmihályfalvi gazdák hanem az egész térség képviselteti magát, ismereteket, tapasztalatokat cserélhetnek. Külön megjegyezte, jó látni, hogy a gazdák nem féltett titokként rejtegetik tapasztalataikat, hanem megosztják azokat egymással, valamint az esetlegesen felmerülő hibákról is tájékoztatják társaikat, hogy mások ne kövessék el azokat a későbbiekben.

Nagy Botond okleveles nemzetközi pálinka bíráló, szakmai előadása során érintette az új, a pálinkafőző gazdák körében elterjedt irányvonalat, a cuvée készítést, miszerint ugyanannak a gyümölcsfélének a különböző fajtáit keverik, például akár három négy féle szilvapálinkát. Beszélt a pálinkaversenyeken résztvevő bírák ítélkezési kulisszatitkairól, mi szerint hozzák meg döntéseiket. Említette a jó gyümölcsválasztás fontosságát, nem minden finom gyümölcsből lehet kiváló pálinkát készíteni, példának csak egy málnafajtát említett amiből érdemes pálinkát készíteni, vagy almából is csak öt-hat fajtából lehet értékelhető nedűt főzni. Hogy az elmondottakat alátámassza, saját pálinkáiból kóstolhattak a résztvevők, elmondható, a párlatok illata inkább parfümhöz közelített mint az általában megszokott pálinka illatához. Zárásképpen kifejtette, fontos az érmelléki pálinka színvonalának tovább emelése, a jó pálinka legyen az Érmellék egyik védjegye.

Nagy László falugazdász, az est házigazdája újabb ünnepélyes bejelentést tett miszerint átadásra kerülnek a vajdasági Zentán rendezett 22. Mikulás napi nemzetközi pálinkafesztiválon sikeresen szerepelt érmihályfalvi gazdák díjai. Elsőként Sütő Józsefet szólította, aki elnyerte a legjobb romániai pálinka készítőjének járó díjat, továbbá 2021-es őszibarack valamint bodza  pálinkáját, idei cseresznye párlatát ezüst éremmel, szőlőpálinkák kategóriában tavalyi fehér delaware, illetve idei vegyes szőlőpálinkáját egyaránt arany éremmel díjazták, vegyes gyümölcs kategóriában a kökény és szilva  kettősét bronz éremmel minősítették. Cioroi Gergely idei birspárlata és Irsai Olivér szőlőből készült pálinkája arany érmet, Vilmos körte párlata bronz minősítést kapott. Sütő Árpád szilvapálinkája bronz minősítést érdemelt. Nagy László falugazdász 2020-as cseresznyepárlata ezüst minősítést kapott. A hivatalos rész lezárásaként Nagy László az est házigazdája, további sok sikert kívánt mindenkinek aki térségünkben a minőségi pálinkafőzés jó hírnevét öregbíti, ajánlotta, mindenki bátran jelentkezzen a különböző megmérettetésekre amelyekből tapasztalatokat szerezhetnek a gazdák.

A díjátadót követte a tombolahúzás amelyen a jelenlévők között négy darab Dsida Jenő idézettel valamint az Érmelléki Pálinka Barátok logójával ellátott pólót sorsoltak ki, majd a program zárásaként következett a vacsora amelyhez a Dreamers zenészei szolgáltatták a kellemes melódiákat.

Balázs József Attila

Keresés