Érmihályfalva növényvilágát bemutató dokumentumfilmet mutattak be a helybéli Bartók Béla Művelődési Házban

Érmihályfalva növényvilágát bemutató dokumentumfilmet mutattak be a helybéli Bartók Béla Művelődési Házban
2022. April 28.
cimlap

Programzáró ünnepségre gyűltek össze az érintettek, meghívottak és érdeklődők, április 21.-én csütörtökön 11 órai kezdettel az érmihályfalvi Bartók Béla Mővelődési Házban. Az alkalmat az adta, hogy a Pro Valea lui Mihai-Érmihályfalváért Egyesület nyertes pályázata bemutatásra került a közönség számára is.

Az ünnepség rövid zenés-irodalmi műsorral kezdődött, amelyet diákok adtak elő, Darabont Alíz és Baricz Nánási Ferenc pedagógusok közreműködésével. Gábor Éva tanítónő, önkormányzati képviselő a program moderátora, köszöntötte a meghívottakat, Szabó Ödön RMDSZ–es parlamenti képviselőt, Nyakó József polgármestert és Karsai Attila alpolgármestert, Zeffer Timeát az 1-es számú Technológiai Líceum igazgatónőjét, Varga Róbertet a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatóját, valamint Ancuța Florina Șchiopot a Gh. Șincai Megyei Könyvtár menedzserét, pedagógusokat, diákokat, érdeklődőket.

A következőkben ismertette, hogy a magyarországi Hungarikum Bizottság által meghirdetett, a Magyar Agrárminisztérium által támogatott felhívásra pályázatot nyújtottak be amelyet elfogadtak, és ez által az egyesület 3.126.900 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A pályázat főbb célkitűzései között szerepelt a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtése, népszerűsítése, megőrzése. További szempontok között szerepelt, hogy a tanulók az osztálytermekből, valamint a digitalizált világból kilépve közvetlen közelről tapasztalják meg a helyi flóra sokszínűségét, a természet szépségeit de ugyanilyen fontos a felnőtt lakosság természet és környezetvédelem iránti érzékenységének felkeltése is. Az elnyert összegből egy dokumentumfilm is elkészült, ami ez alkalommal került először bemutatásra. A film négy évszakon keresztül kíséri figyelemmel Érmihályfalva flóráját, különös tekintettel a település határában található növényritkaságokra, továbbá ezek megőrzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. A pályázat keretein belül 2021 nyarától 2022 tavaszáig több erdei tanórát szerveztek diákoknak, pedagógusok és erdészeti szakemberek bevonásával, fotókon örökítve meg a tanórák eseményeit, valamint növényritkaságainkat. Ezekből a képekből kiállítást is megtekinthettek a jelenlévők.

Elsőként, Szabó Ödön képviselő kapott szót, aki gratulált a pályázat koordinátorainak: Gábor Éva tanítónőnek, önkormányzati képviselőnek, Szilágyi Éva Andrea muzeológusnak, Borbély-Simon Andrea és Gheri Judit könyvtárosoknak. Hangsúlyozta, épített örökségeink mellett a környezetvédelem, az élővilág megóvása kiemelt figyelmet érdemel. Egy közösségnek akkor lehetünk teljes értékű tagjai, ha ismerjük és védjük a környezetünk faunáját és flóráját. Nyakó József polgármester szintén gratulált a nyertes pályázathoz, rámutatott, fontos hogy a közösség ismerje, védje és ápolja az élővilágot, mindezek véghezviteléhez olyan pedagógusok is szükségeltetnek  mint például, Baliga Andrea, Boros Emőke Blanka, Gábor Éva, Kinczel Ágnes, Nagy Annamária vagy a helyi 14-es számú Kölcsey Ferenc cserkészcsapat vezetője, Gliga Judit, akik osztályaikkal részt vettek erdei tanórákon, bemutatva nekik a településünk körül fellelhető különleges növényeket. A diákok bevonásával egy olyan felnőtt generációt tudunk nevelni akikre bátran rábízhatjuk örökölt növényritkaságainkat, így garantálva még évszázadokon át, hogy az utókor is gyönyörködhessen bennük. Megköszönte az intézményvezetők segítségét amivel támogatták a pályázat sikeres lebonyolítását. Karsai Attila alpolgármester is gratulált a nagyszabású sikeres pályázathoz és kifejtette a város vezetése a lehetőségekhez mérten igyekszik megadni minden segítséget a ritka növénypopulációk megóvására, majd román nyelven foglalta össze a pályázat eszmeiségét és az addig elhangzottakat .

Bíró Károly a 2009 Érmellék Fotó Klub elnöke, a kiállított művészi igényel készült képek fontosságáról beszélt, kordokumentumok amelyek fontos mérföldkövek, kapaszkodót nyújtanak az időben, mikor, hogyan változott környezetünk. Az elkészült képek részleteket mutatnak meg nekünk a körülöttünk elterülő tájból, az érmellék és a nyírség határán. Reméli, hogy a fiatalok kedvet kapnak a természetjáráshoz, úgy mint ő és Toroczkai László Károly természetbúvár barátja aki maga is a dokumentumfilm egyik szereplője, akivel korábban már feltérképezték és rendszerezték az élővilágot. Ezután megnyitotta a tanórák és a természetjárások alatt készült fotókból álló kiállítást.

A programzáró ünnepség következő részében Kunsabó Stefánia természetkedvelő, amatőr festőnő mutatkozott be, akit megihlettek a természetfotók, amelyekből néhányat megfestett és ez alkalomból bemutatott.

Elérkezett a várva várt pillanat amikor levetítésre került az Érmihályfalva növényvilága című dokumentumfilm, amelyből kiderült, van még látni, tanulni, és főleg óvnivalónk szűkebb pátriánk erdeit és mezőit járva. A vetítés után Gábor Éva tanítónő átadta Varga Róbertnek, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatójának jelképesen azokat a térképeket amelyek a pályázat során készültek, feltüntetve rajtuk a ritka növények fotóit és lelőhelyeit. Az igazgató méltatta a termékeny pályázatban résztvevők munkáját,  megköszönte a térképeket, amelyeket minden helybéli iskolába eljuttatnak majd.

Végezetül Szilágyi Éva Andrea muzeológus, a fennebb említett koordinátorok nevében megköszönte Molnár Józsefnek, Medvéssy Szabolcsnak, és a közreműködő pedagógusoknak a tanórák alatt elkészített természetfotókat. Kiss Balázs erdészmérnöknek, a szakmai előkészítést, Szabó Jánosnak, a Móka színjátszó csoport vezetőjének, a dokumentumfilmben elhangzó versek előadásáért. Külön említést érdemel Toroczkai László Károly, aki fotók elkészítésével és a dokumentumfilm helyszíneinek kiválasztásával, hathatós segítséget nyújtott.

A pályázati bemutató, egy másik teremben párhuzamosan zajló interaktív foglalkozáson, kisdiákok által elkészített alkotások bemutatásával és térképre helyezésével zárult.

Balázs József Attila 

További képek a facebook oldalunkon: itt

Keresés