Érmihályfalvi mese- és balladamondók Sepsiszentgyörgyön

Érmihályfalvi mese- és balladamondók Sepsiszentgyörgyön
2015. November 17.
Három diák volt tagja annak a Bihar megyei küldöttségnek, mely az elmúlt héten részt vett a Kriza János Ballada- és Mesemondó Verseny országos döntőjén, Sepsiszentgyörgyön.
/vlm/Image/Show/84/
A Bihar megyei delegáció Sepsiszentgyörgyön

A november 12. és 14 között megtartott Kriza János Ballada- és Mesemondó Verseny országos döntőjén 15 diák képviselte Bihar megyét Sepsiszentgyörgyön, ahol 15 megyét illetve Bukarestet képviselve gyűltek össze diákok és kísérőik.

Biharból a megyei szakasz szervezője, Farkas Mónika tanítónő kísérte el a mesemondókat és Szabó Emőke érmihalyfalvi magyartanár a balladaéneklő, balladamondó diákokat, csatlakoztak hozzájuk Gábor Éva és Almási Judit tanítónők.

A mesemondók közül Karsai Kristóf (I. osztály), Tóth Ferenc (V. o.) és Kelemen Hilda (VI. o.) Érmihályfalváról, Balog Gergő (III. o.), Keresztúri Viktória és Coroianu Dávid (IV. o.) a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolából, Tölcsér Dávid (II. o.) Margittáról, Erős-Joó Kincső (V. o.) Micskéről, Nagy Nóra (VI. o.) Borsról és Márton Ágnes (VII. o.) a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna líceumból képviselték megyénket. Máté Emőke (IX. o.) tanítóképzős és Czvikker Melissza (XI. o.) a Szent László Líceumból balladát mondtak. A balladaéneklők közül Kosza Emma (IX. o.) tanítóképzős, Szabó Gréta (VI. o.) és Halász Dóra (VII. o.) a nagyváradi Szacsvay Imre Iskolából mutatták meg tehetségüket.

Az értékelő bizottságban Nagy Enikő, a Tanítóképző magyar tanára képviselte Bihar megyét.

Péntek délelőtt a Székely Nemzeti Múzeumban került sor a verseny megnyitójára. Kőmíves Noémi Kovászna megyei magyar tanfelügyelő köszöntötte a résztvevőket és az őket elkísérő pedagógusokat. Rámutatott arra, hogy a ballada azt tanítja, hogy az emberi lét kötelező tartozéka a veszteség, a mese pedig azt tanítja, hogy a gonosz legyőzhető, csak hinni kell az igazság erejében. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) és a Nemzeti Oktatási és Kutatási Minisztérium képviseletéből érkezettek is bátorítólag szóltak a versenyzőkhöz.

A versenyzőknek magyar népmesét, illetve népballadát kellett bemutatniuk, és előadásmódjukat, rátermettségüket háromtagú szakmai zsűri értékelte.

A délutáni városnézés után kézműves foglalkozáson vehettek részt az általános iskolások a Guzsalyas Játszóház szervezésében. A középiskolásokra táncszínház várt az est folyamán, a Háromszék Táncegyüttes előadását tekinthették meg.

A szombat délelőtti díjkiosztón és záróünnepségen Zsigmond Emese, a Napsugár főszerkesztője hangsúlyozta a magyar nyelv megtartó erejének fontosságát, azt, hogy a népmesék lelki fogódzót jelentenek ebben a zűrzavaros világban.

A kisiskolás mesemondók korcsoportjából Coroianu Dávid harmadik helyezést ért el, Tölcsér Dávid a Napsugár különdíját kapta.

A balladát éneklő Halász Dóra és a mesét mondó Nagy Nóra dicséretben részesültek.

Az eredményhirdetésen az első helyezettek újra előadták népmeséjüket, balladájukat.

Az I-IV. osztályos mesemondók közül egy ozsdolai (Kovászna megye) és egy máréfalvi (Hargita megye) kisdiák ért el első helyezést, az V.-VIII. osztályosoknál egy kézdivásárhelyi (Kovászna megye) és egy baróti (Kovászna megye) versenyző, míg a középiskolások között is egy kézdivásárhelyi diák nyert.

A balladamondó középiskolások kategóriájában egy temesvári versenyző, a balladaéneklők közül pedig egy jobbágytelki (Maros megye) és egy csíkszeredai diák lett a győztes.

(forrás: Farkas Mónika tanítónő)


Keresés