“Erőszak nélkül is lehet!”

“Erőszak nélkül is lehet!”
2019. December 6.
Negyedik alkalommal tartottak demonstrációt a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja alkalmából több intézmény összefogásával.
/vlm/Image/Show/84/

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület ernyője alatt működő Lámpás Alapítvány szakemberei, az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum diákjai és tanárai, Bihar Megye Rendőr–főkapitánysága Elemzési és Bűnmegelőzési Osztályának képviselői, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársai, valamint Érmihályfalva város vezetői ebben az évben is felhívták a figyelmet arra, hogy lehet erőszak nélkül is élni. November 25. a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Világnapja. Ennek okán nagyon sok megmozdulás történt Bihar megyében, több helyen szerveztek prevenciós kampányokat és előadásokat, hogy felhívják a figyelmet: az erőszak igenis valós veszély, de tehetünk ellene, mi is, mindannyian, ott ahol élünk. Ezzel a megmozdulással mi is erre akartuk felhívni a figyelmet. A prevenciós kampányunk kétnyelvű mottója: Erőszak nélkül is lehet! Se poate și fără violență! A megmozdulásban aktívan részt vett mintegy 165 diák és 12 tanár, akik plakátjaikkal, valamint erre az alkalomra nyomtatott pólóikkal és sapkáikkal próbálták felhívni az utcán közlekedők, valamint diáktársaik figyelmét, hogy mennyire fontos az erőszak megelőzése és leküzdése. A lelkes diáksereg a líceumtól indult, végigvonulva a gyönyörű napsütéses időben a Zelk Zoltán Gimnáziumig. Ott Varga Róbert igazgató, valamint tanárok és rengeteg kisdiák fogadta a népes felvonuló sereget, majd Zeffer Tímea Erzsébet, a líceum igazgatója köszöntötte a kampányban résztvevőket, megköszönve munkájukat és felhívta a figyelmet arra is, hogy az erőszak a gyengék fegyvere, amit le kell küzdjünk és ki kell zárjunk az életünkből.

A városi elöljáróság képviseletében Karsai Attila alpolgármester is ugyanezt a tényt húzta alá, megerősítve, hogy a városvezetés is fellép az erőszak bármelyik formája ellen. A Lámpás Alapítvány képviseletében Vura Otília programkoordinátor megköszönte mindenki együttműködését, derekas munkáját, hogy immár negyedik alkalommal jöhetett létre egy ilyen népes felvonulás, melynek nemes célja felhívni a figyelmet, hogy erőszak nélkül is lehet és kell is élni. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság részéről Mirela Tonceanu beszélt arról, hogyan tudnak konkrét segítséget nyújtani a bajba jutottakon, az erőszak áldozatain, legyenek azok akár gyermekek, akár felnőttek. A köszöntések után a diáksereg részéről Deák Ádám magyarul, majd Matei Daniela románul olvasta fel a felvonulás rövid összefoglalóját, a kampány üzenetét, majd a líceum diákjai rövid üzenetekkel, pozitív tartalmakat hordozó szavakkal teli képeslapokat adtak át a kisdiákoknak. Bátran kijelenthetjük, hogy ebben az évben is egy sikeres akciót zárhattunk. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett úgy diákok, mint szakemberek részéről, hogy a hasonló megmozdulásokat folytatni kell, ugyanis ezeknek hosszú távú eredménye lesz. Hisszük és bízunk abban, hogy a diákok nem csak pólóikkal és sapkáikkal, plakátjaikkal és rövid üzeneteikkel, hanem hozzáállásukkal és magaviseletükkel is tiltakozni fognak minden élethelyzetben az erőszak ellen.

Gergely Tamás tanár

Keresés