Értéktár- fotókiállítás Ottományban

Értéktár- fotókiállítás Ottományban
2016. January 28.
Ahogyan azt előre jeleztük, Ottományban - fesztív külsőségektől mentesen - "megnyílt" a Komáromi kúriában az Erdélyi Értéktárat bemutató fotókiállítás az elmúlt pénteken.
/vlm/Image/Show/84/
Számos téma szerint csoportosították a fotókat

A Magyar Kultúra Napján lehetett megtekinteni első lakalommal azt a fotókiállítást az ottományi Komáromi kúriában, mely az Erdélyi Értéktár ”kincseit” összegzi. A kiállítóház adminisztrátora, Szűcs György kérdésünkre a helyszínen elmondta: a kolozsvári székhelyű Kriza János Néprajzi Társaság (KJNT) felügyeletével történt az Erdélyi Értéktár összeállítása, a leltárt aztán Budapestre továbbították, ahol döntenek arról, mi kerül tovább a Nemzeti Értéktárba. (Hasonló felmérés zajlott pár hónapja megyénkben, a Hegyköz néhány falujában.) Az erdélyi felmérést is természetesen fotókon is dokumentálták, a felvételekből tárlatot állítottak össze, mely Pusztina (Bákó megye) és Székelyudvarhely után – Szűcs György személyes kapcsolatai révén – érkezhetett Ottományba.

De mi is látható az összesen 27, a kúria folyosólyán közszemlére tett pannón? A teljesség igénye nélkül néhány összefoglaló cím: kalotaszegi bútorfestés, népi építészet, népi mesterségek (szövés, fonás, hímzés, kőfaragás, fazekasság), templomi orgonák, népviselet, népzene, néptánc, népszokások, templomok.

Az ünnepélyes megnyitó azért maradt el, mert KJNT minden illetékes szakértőjének előre lekötött programja volt a Magyar Kultúra Napjàn, ezért lehetséges, hogy formabontó módon a március végére tervezett tárlatzárás lesz meghívottak jelenlétében megtartott, ünnepélyes, addig is várják a látogatókat.

Szűcs Györgytől megtudtuk még, hogy tavasszal Ottományban és a községközpont Szalacson lesz a már említett érték-leltározás.

(erdon.ro)

Keresés