“Ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet csinálni”

“Ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet csinálni”
2012. November 28.
Kampánymaratonja keretében Bíró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt szerda délben a REKAB Alapítvány napközijét látogatta meg.
/vlm/Image/Show/84/
A gyerekek és a vendégek együtt ebédeltek

Az RMDSZ szenátorjelöltjét elkísérte Nyakó József polgármester, dr.Turucz Mária megyei tanácsos, a vendégeket pedig Szabó András, és felesége, Tímea, a létesítmény alapítói és vezetői, továbbá Areke Wigmans, a REKAB hollandiai támogatója, Érmihályfalva díszpolgára fogadta.
Az alapítványnál jelenleg naponta 76 gyerekkel és fiatallal foglalkoznak, akik 90%-ban roma származásúak. A gyerekek iskola után az alapítványhoz érkeznek, ahol ebédelnek, felnőttek segítségével és felügyeletével tanulnak, kikapcsolódnak, játszanak, majd kora este térnek haza.
A vendégek együtt ebédeltek a gyerekekkel – húsgombócleves és lekváros sütemény került az asztalra.
Bíró Rozália a Szabó házaspárral folytatott beszélgetés során megtudhatta: már több, mint 8 éve kezdték a munkát a REKAB keretében, eleinte 12, aztán 18, majd 40 gyerekkel, jelenleg 76-an vannak “szárnyaik alatt”. A személyzetet 12 felnőtt alkotja, egy részük teljes munkaidőben alkalmazott, másik részük részmunkaidős, de vannak önkéntesek is.
“Ez a munka ez életünk része, a mi gyerekeink is itt vannak velünk” – fogalmazott Szabó Tímea, hozzátéve: egy olyan közösséget alakítottak ki, ahol a gyerekek illetve a kamaszokká cseperedő fiatalok beszélgethetnek, van kinek elmondják gondjaikat, sőt, olyan is van, aki – jellemzően a roma társadalomra – fiatalon anyává vált, és saját gyerekével is be-bekopog az ajtón.
“Ezt a munkát nem lehet félvállról véve végezni, vagy odateszi az ember magát szívvel-lélekkel, vagy neki se fogjon” – egészítette ki Szabó András.
Bíró Rozália kérdésére elmondták: a költségeket teljes egészében külföldi forrásokból fedezik. Nem számolnak azzal, hogy ezek a források esetleg megszűnnének, mert a támogatók felé létezik a bizalom, ami abból táplálkozik, hogy az adományokat szemmel láthatóan a célnak megfelelően használják fel.
Szünidőben is foglalkoznak a gyerekekkel, kirándulásokat, bibliaórákat szerveznek.
Érmihályfalván még legalább 2 hasonló intézményre lenne szükség, és nem csak a romák körében lenne rá igény – fejtette ki Szabó András.
Bíró Rozália noteszébe is jegyezhetett olyasmit, amit majdani törvényhozói minőségében felhasználhat: bár olyan szociális tevékenységet folytat az alapítvány, amire nem csak hogy szükség van, de az állam és a város terheit enyhíti vele, ennek ellenére ugyanúgy adózik, mint egy profitot termelő cég! Csupán a Helyi Tanács adhat számára annyi segítséget – jelen esetben ezt meg is tette -, hogy elengedi az ingatlan- és telekadót.
Távozásakor Bíró Rozália ígéretet tett, hogy bár nem fog ezután sem túl gyakran személyes látogatást tenni a REKAB-nál, de igyekszik majd munkája által segíteni rendkívül hasznos tevékenységüket.

Keresés