Fertőzött disznóhúst fogyasztottak – kórházba kerültek

Fertőzött disznóhúst fogyasztottak – kórházba kerültek
2012. October 31.
Összesen 22 személy került kórházba a napokban, mert fertőzött disznóhúst fogyasztottak. A húst minden esetben meg kell vizsgáltatni, akkor is, ha saját nevelésű a levágott állat!
A baj mikroszkopikus méretű okozója...
Ifj.dr.Lunczer János körzeti állatorvostól megtudtuk, egy háziorvos hívta fel a figyelmét a napokban, hogy trichinella-fertőzésre utaló tünetekkel küldött két beteget a kórházba.
A gyanú beigazolódott, és kiderült, hogy a beutalás előtt 3 héttel – ami megegyezik a 2 – 3 hetes lappangási idővel – az illető családban disznóvágás volt. A húst nem vizsgáltatták meg, és most utólag kiderült: fertőzött volt…
Kinyomozták, hogy ki mindenki evett/ehetett a húsból, és 22 személy, köztük 11 gyerek került azóta összesen kórházba.
Ifj.dr.Luncer János felhívta a figyelmet: a levágott állat rekeszizmából kell mintát vinni a vizsgálathoz, és ezt a vizsgálatot a hét bármely napján elvégzik! Akkor is el kell végeztetni a vizsgálatot, ha az állatot saját gazdaságban nevelik, mert ez nem garancia a betegség elkerülésére!
Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a fertőzött húst megsemmisítés végett elkobozzák, de az állam csak akkor ad kártérítést (aktuális piaci áron fizetnek, bankszámlára utalva), ha az állatnak volt fülszáma, vagyis nyilvántartásba volt véve, és a betegség a vágáskor derült ki, nem utána akár napokkal, hetekkel. A nyilvántartásba vételre is bármikor várják a gazdák bejelentését, akár az állatorvosi rendelőben, akár a városközponti benzintöltő állomással szembeni állatpatikában.
Mint megtudtuk, nincs olyan év, hogy az érmihályfalvi körzetben ne találnának trichinella-fertőzött húst, de emberi megbetegedést 2009-ben regisztráltak utoljára, igaz, akkor halálos áldozatot is követelt.
Mindezt érdemes figyelembe venni ilyenkor, disznóvágási szezon elején.

Keresés