Fogyatékkal élőkkel foglalkozó irodát avattak

Fogyatékkal élőkkel foglalkozó irodát avattak
2014. January 28.
Kedden délben kirendeltséget avatott Érmihályfalván a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), mely a helyi és környékbeli fogyatékkal élőket segíti majd. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
Szalagátvágás a rövid ceremónián

A Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) tavaly nyáron kereste meg az érmihályfalvi városvezetőket ötletével, miszerint egy EU-s program keretében kihelyezett központot létesítenének Érmihályfalván. A kezdeményezés nyitott fülekre talált, helyiséget is találtak hozzá a főtér közvetlen közelében, és elkezdődhetett annak rendbetétele. Kedden délben kerülhetett sor a központ ünnepélyes avatójára, amikor csendes hóhullásban Puia Lucian, a DGASPC igazgatója, Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester vágta át az avatószalagot. Puia Lucian elmondta: hasonló vidéki központ még Belényesben van, a céljuk pedig a fogyatékkal élők segítése, több módon. Egyrészt, akiknek állapota azt lehetővé teszi, azokat bevezetik a munkaerőpiacra, másrészt segítenek az ügyintézésben, és nem utolsó sorban hozzájárulnak, hogy a hátrányos helyzetű emberek a társadalom hasznos tagjainak érezhessék magukat.
Az iroda létrehozásáért a polgármester mondott köszönetet, fontos pillanatnak mondva az eseményt, hiszen miközben mások megszüntetik “vidéki” irodáikat, a DGASPC létrehozott egyet. Az intézmény menedzsere, Tamaş Adina kérdésünkre elmondta: a két éves futamidejű projekt idején az irodában a környékbeli munkaadókkal történő konzultáció után az igények szerinti munkaerő-képzési kurzusokat fognak tartani a fogyatékkal élőknek, melyek egyenkénti 3 hónapja alatt egyszeri 450 lejes “fizetést” is adnak, továbbá ellátást, és igény esetén szállítást is biztosítanak. Emellett helyi alkalmazottuk – Csonka Gábor – az érintettek ügyintézését is segíti majd, beleértve a mindenféle “papírmunkát”. A projekt kifutása után is lehet majd hasznosítani a rendbe tett épületet, mintegy közösségi házként a fogyatékkal élőknek. A következő napokban még a “belakás” következik, amikor bekötik a telefont, az internetet, megállapítják az órarendet, az ügyfélfogadás mikéntjeit. Amikor ezek tisztázódnak, tudatjuk az információkat olvasóinkkal.

(BN)