Három kórus a püspökladányi koncerten

Három kórus a püspökladányi koncerten
2017. November 24.
A házigazda Csenki Imre Vegyeskar és a kecskeméti Aurin Leánykar mellett az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus volt a fellépője annak a koncertnek, amit az elmúlt hét végén tartottak Püspökladányban.

A Hajdú Bihar megyei kisváros református templomában november harmadik vasárnapján tartottak a reformáció 500. évfordulója alkalmából ünnepi koncertet, melyre “természetesen” az érmellékiek is meghívást kaptak. Ez annak volt köszönhető, hogy a püspökladányi Csenki Imre Vegyeskarral régóta jó kapcsolatban van az érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein, elmondható, hogy a tagokat már baráti szálak fűzik össze. Az invitáció nem is egy, de két napra szólt, legalábbis az érmihályfalviak számára. A kórustagok egy része eleget is tett ennek, vagyis már szombaton délután megérkeztek Püspökladányba, ahol a házigazdák gondoskodtak számukra programról. Megnézték például a helyi, korábbi MÁV-dolgozó Biró Ferenc Mihály által létrehozott vasúttörténeti magángyűjteményt, melyben dokumentumoktól fotókon át tárgyi emlékekig számtalan holmi őrzi a vasút, kiemelten természetesen a helyi csomópont szebb(nek mondott) napjait.

Vasárnap délelőtt a ladányi termálfürdőben volt lehetőség a kikapcsolódásra.

Délután aztán már csatlakoztak az előző napon érkezettekhez azok is, akik csak a fellépés napjára tudtak odautazni. A református templomban Pella Pál tiszteletes köszöntötte a vendégeket, az önkormányzat üdvözletét Dombi Imréné polgármester nevében egy helyettese adta át. A programot Szűcs Magdaléna, a helyi kórus vezetője moderálta, ők is kezdték az előadások sorát. Repertoárjukból ezúttal sem hiányzott a meglepetés, hiszen máskor is csempésznek egy kis egzotikumot bele, ezúttal egy trubadúrdalt csörgők és dobok hangjával fűszereztek. Az érmihályfalviak népdalfeldolgozásokat, Gárdonyi Zoltán, Pálhegyi Ferenc és Farkas Ferenc kórusműveket adta elő, illetve Gyulai István: Örökségünk című szerzeményét, melyet állva tapsolt meg a hallgatóság.

A hallgatóság mellett az előző két kórusnak is maradandó élményt jelentett a kecskeméti Aurin Leánykar. A Durányi László vezette, 52 leányból álló kórus állandó mozgásban volt, hiszen hol hagyományos összeállásban, hol a templom különböző pontjain csoportokba alakulva énekeltek, kihasználva a templom remek akusztikáját.

Újabb meglepetésként egy kecskeméti pár kalotaszegi táncot adott elő. Végezetül a közös éneklés sem maradt el, a három kórus tagjai az Ároni Áldást énekelték.

“Felemelő, csodás élménynek lehettünk részesei. Azt a feltöltődést, amit a koncerten kaptunk, lehetetlen lenne szavakban vagy írásban visszaadni, azt át kellett élni”, fogalmazott Darabont Aliz, az érmihályfalvi kórus vezetője.

(További fotók ide kattintva.)

Keresés