Hasznos tanácsok kerti kisgépek karbantartásáról

Hasznos tanácsok kerti kisgépek karbantartásáról
2022. March 23.
benzin-motoros-kisgepszerviz-135-446

Lassan, lassan elér hozzánk a tavasz! Ugyan még reggelente erős fagyokra ébredünk, de rövidesen kertünkbe beszökik a tavasz. Itt az ideje, hogy elővegyük a kerti gépeinket és végezzük el a tavaszi munkák előtti karbantartást.  A benzinmotoros gépek esetében legelőször a kapagépek kerülnek elő, majd a fűnyírók is. Ilyenkor ajánlott az olaj és levegőszűrő cseréje.

 A kerti gépeken alkalmazott négyütemű motorok eltérnek egymástól, úgy konstrukcióban, mint minőségben azonban a működést, üzemeltetést és karbantartást tekintve nagyon hasonlóak, ezért együtt tárgyaljuk őket.

 Elektromos és benzines fűnyírók esetén elsődleges a kés állapotát ellenőrizni.    Gondoskodni kell, a kés rendszeres élezéséről, mert a tompa kés roncsolva tépi ki a fűszálat. Ha ki van csorbulva, meg van hajolva, valószínűleg a kiegyensúlyozása is szükségessé válik. Ha nem tesszük meg a rázkódástól törések is keletkezhetnek és nekünk is kellemetlen érzés lesz vele dolgozni, de ami ettől is fontosabb, hogy a baleset veszélye is fennáll! Ezért inkább ilyen esetben a teljes kés cseréjét javaslom! Ma már könnyen hozzájuthatunk szaküzletekben, gazdaboltokban ezekhez a késekhez. Érdemes megvizsgálni a kerekek állapotát is, szükség esetén meghúzni, törés esetén cserélni. Az elektromos gépek esetében nagyon fontos a kábel épségét ellenőrizni, soha ne dolgozzon sérült kábellel!

 Benzinmotoros fűnyírók/ kerti kapák karbantartásáról tudni kell, hogy ezek a gépek ma már általában négyüteműek, így eltérő a motor kenése. A motorolaj megfelelő mennyisége és minősége a fontos! Ha nem megfelelő a motor kenése, előbb utóbb meghibásodás léphet föl. Ezért érdemes a motorolaj szintjét rendszeresen ellenőrizni és cserélni!

 Csavarjuk ki a gyújtógyertyát és ellenőrizzük a gyertya épségét. Ha a gyertya elöregedett, elhasználódott, gondoskodás nélkül cseréljük ki.

 A benzin, ha sokat áll, veszít frissességéből és használhatatlan lesz. Ha ősszel nem engedtük le a benzint, akkor elképzelhető, hogy tavasszal indítási nehézségekbe ütközünk. Ilyenkor engedjük le a tankból a benzint, a karburátorból is borítsuk ki, majd friss benzinnel töltsük fel a tankot. Mindég csak annyi benzint vásároljunk amennyit egy-két hónap alatt el is tudunk használni! 

 Jó tudni, hogy a legtöbb kerti gépgyártó a motoros kisgépek esetében az olajcsere periódusát 10-15 üzemórában határozza meg. Míg a hajtóműben, váltóban 30 munkaóra után javasolt. Ha az adott évben nem használjuk a megadott üzemórában, akkor is évente el kell végezni az olajcserét legalább egyszer! Az olajcserét a következő lépések szerint végezzük el:

– Ellenőrizzük az olajszintet, majd indítsuk be a motort és melegítsük üzem meleg állapotra. Csavarjuk ki az olajleeresztő csavart és engedjük le a fáradtolajat. Nem minden motor rendelkezik olajleeresztő csavarral, ebben az esetben a betöltő nyíláson ki lehet szívatni a fáradtolajat. Töltsük fel a motort az előírt mennyiségű és minőségű kerti gép motorolajjal. Kapálógépekben, fűnyírókban stb. általában 0.6 liter, fűnyíró traktorokba 1.4 liter SAE 30, vagy SAE 10W-30 minőségű kertigép-motorolaj szükséges. Fontos kihangsúlyozni, hogy az autókban használatos motorolajok erre a célra nem felelnek meg!

 Ne felejtsük el, hogy az olajszintet minden munkavégzés előtt ellenőrizni kell! Valamint a levegőszűrőt is tisztítsuk meg időközönként.

 A kapálógépeknél a kapatengelyeknél ellenőrizzük, hogy a szimeringek tökéletesen tömítenek-e, ellentétes esetben cseréljük őket. A kapakések ellenőrzése is fontos, ha hegyesre koptak, illetve repedtek vagy hajlottak akkor cseréljük ki őket. A kuplungbowden gyakori használata miatt ezek olajozása is fontos.

 A nem megfelelő olajcsere periódus a motor idő előtti tönkremeneteléhez vezet. Ez a legdrágább javítás, ami egy kerti gépen elvégezhető, és mint tudjuk az olaj az egyik legolcsóbb alkatrész, ezért nem szabad spórolni az olajcserével. A berendezés és a gép meghálálja az időben elvégzett olajcserét.

 Végezetül példaként, ha elvégzünk egy számítást egy átlagos 2-300 nm-es terület 15-30 perc alatt lehet lenyírni normál tempóval a füvet, akkor azonnal látszik, hogy olajcserénként 15-25 fűnyírást tudunk elvégezni, ami heti fűnyírással számolva 3-5 hónapot jelent. Azaz aki sokszor nyír füvet, vagy nagy terület, amit nyír, ott számolni kell azzal, hogy akár év közben is le kell cserélni az olaját a kerti gépben. Ugyan ez vonatkozik a kapálógépekre is!

Nagy László, agrármérnök

Érmelléki falugazdász.