Hatvanhat év után látogatott vissza szülőhelyére

Hatvanhat év után látogatott vissza szülőhelyére
2012. September 6.
Faivlovics Ibi (ahogyan bemutatkozott) 66 év után járt újra Érmihályfalván! Nagyon tetszik neki a város, bár semmit és senkit nem ismer már meg - mondta.
/vlm/Image/Show/84/
Faivlovics Ibi (középen, szemben), Nyakó József polgármesterrel és Szalai Ilona könyvtárossal beszélget


Nyaranta gyakran látni olyan “turista csoportokat”, melyeket egy vagy több idős ember nyomában loholó fiatalok alkotnak. Nem kell nagy megfigyelői tehetség hozzá, hogy az ember lássa: egykori fiatalságuk, gyerekkoruk színhelyére visszatért idősekről van szó, akik gyerekeik, unokáik társaságában keresik a múlt emlékeit.

Általában zsidókról van szó, akik az Egyesült Államokból vagy Izraelből érkeznek, és keresik az egykori épületeket, melyekben laktak, vagy melyekben szüleik, rokonaik üzletei voltak. Leginkább a városközpont érdekli őket, hiszen ott utcasorjában voltak az általuk lakott házak, üzemeltetett boltok – ezeken kívül pedig megnézik a zsinagógát, kimennek a temetőbe. Érdeklődnek az egykori szomszédok, barátok, barátnők iránt is – de belőlük már egyre kevesebb van…

A napkban is ilyen csoport járt a városban. A “csoportvezető” még viszonylag jó magyarsággal mutatkozott be: Faivlovics Ibi. Hölgytől a korát nem kérdezzük természetesen, de azt elmondta, hogy 16 éves volt, amikor a második világháború idején elhurcolták Auschwitzba. Túlélte. Hazatért, és 1946-ban, 66 éve hagyta el az országot, azóta nem járt Érmihályfalván. Jelenleg Izraelben, Haifában él.

A kíséretében volt fiatalabb hölgyekkel jiddisül beszélt.

Nagyon szép a város, nagyon tetszik – mondta. (Na, ugye – csak elég régen kell távol lenni, és elég messziről kell jönni, és máris másképpen látja az ember – szerk.megj.)

Hozzátette: csak az a baj, hogy már senkit és semmit nem ismer meg. Például nagyapjának, néhai Klein Izsáknak a római katolikus templom utcájának végén, a kanyarban volt üzlete, ma már nincs meg.

Faivlovics Ibi járt a Polgármesteri Hivatalban, megnézte a zsinagógát, elment a mai Egészségügyi Központba – amiben hajdanán üzlet és raktár volt, ő még annak idején úgy látta utóljára.

Bekopogott a Személyi Nyílvántartóba is, ahol kikeresték neki azt az anyakönyvet, melyben megtalálta még a családjáról szóló bejegyzéseket, láthatta édesanyja és édesapja kézírását…

Utolsó állomásként, elutazása előtt, a temetőbe látogatott ki kísérőivel.

Keresés