Hőseink az I. világháborúban – Vitéz Krizsán Károly

Hőseink az I. világháborúban – Vitéz Krizsán Károly
2015. April 17.
Krizsán Károly érmihályfalvi ácsmester Wolhyniából (ma Ukrajna területén) hazamentette az első világháborús menetzászlót. A történetet Fiók Imre adatközlő nyomán Kovács Rozália helytörténész teszi közzé.
névtelen_31_wm
Vonulás a Morgó felé, a zászlót Krizsán Károly viszi

      „A honvédnak nincsen párja

        világ első katonája.

        Ha felzúg a „Honvéd rajta!”

        fut a gyáva talján fajta

        Rajta! Rajta! Rajta!”

               (Honvéd roham-nóta)

Az I. világháború hőseinek egyike vitéz Krizsán Károly (született 1883-ban) érmihályfalvi ácsmester, aki Wolhyniából hazamentette a menetzászlót, beácsolta egy félereszbe, csak legidősebb fiának, Károlynak árulta el a rejtekhelyet.

A visszacsatoláskor, 1940 szeptember 6-án nyélre tette és felvonult vele a Morgókerti Népkertbe.

Itt tőle dr. Sólyom Fekete István átvette, egy Szatmárról származó menetzászlóval együtt  felvitték Budapestre, a Hadtörténeti Múzeumba.

Ezért a hőstettéért Krizsán Károly megkapta a Vitézségi Érdemrendet és az Ezüst Tűzkeresztet.

Ezenkívül 20 hold földdel jutalmazták a Bácskában. Nem fogadta el ezt a jutalmat, a családot nem akarta költöztetni, ezért beérte kisebb földterülettel helyben. (Adatközlő: anyai ági unokája Fiók Imre, tőle vannak a fényképek is. Megjelent 2005-ben a Barangolás múltban és jelenben könyv 234. oldalán.

 A magyarok bevonulásakor Dr. Andrássy Ernő és a fogadóbizottság.

Ezen a csoportképen a zászlót Krizsán Károly tartja. A képen, mely a vitézzé avatáskor készült Budapesten, a  Hadapród iskola előtt, több érmihályfalvi világháborús hős is felismerhető.   

A vitézek  a Vitézi Rend Főszéktartóságától a budapesti felavatáskor ilyen Igazolványt kaptak 1942. június 26.-i dátummal. 

Keresés