Hűségüket és szeretetüket igazolták anyanyelvük iránt

Hűségüket és szeretetüket igazolták anyanyelvük iránt
2018. November 23.
Az idei Kriza János Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny országos döntőjét november 16–18-án tartották Sepsiszentgyörgyön. A verseny több helyszínen zajlott, bihari diákok is részt vettek rajta.
/vlm/Image/Show/84/

A Bihar megyét képviselő diákok és kísérőik pénteken este érkeztek a Székely Mikó Kollégiumba, ahol regisztrálták a versenyzőket, később pedig mindenki elfoglalta szálláshelyét. Szombaton 9 órától kezdődött a verseny, természetesen idén is az ünnepélyes megnyitót követően. A Székely Nemzeti Múzeum adott helyet a rendezvénynek, bár, amint láthattuk, a Bartók-terem évről évre szűkösebbnek bizonyul a sok érdeklődő számára. Kinőttük a termet – hangzott el a későbbiekben többször is, persze pozitív értelemben, hisz ennek csak örülni kell. A megjelenteket dr. Péter Sándor, a Kovászna megyei RMPSZ elnöke, Kocsis Annamária, Kovászna megye, Szejke Ottilia, Szatmár megye tanítókért felelős tanfelügyelői és Zsigmond Emese, a Napsugár gyermeklap főszerkesztője köszöntötte. Az ünnepi beszédekben elhangzott többek között, hogy ezek a gyermekek valódi hűségüket és szeretetüket igazolják anyanyelvük iránt azzal, hogy méltósággal kiállnak és legjobb tudásuk szerint adják elő a szebbnél szebb meséket, balladákat. A támogatóknak a felsorolása után köszöntötték a megjelenteket a szervezők, támogatók.

A verseny több helyszínen zajlott idén is. A zsűri tagjai értékelték az előadásokat, aztán a résztvevő versenyzők és felkészítő pedagógusaik okleveleket vehettek át. A délután folyamán a kisebbek kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A nagyobb diákok és a kísérő pedagógusok, zsűritagok számára kulturális programot szerveztek, ahol a megtekintett film rendezőjével is beszélgethettek.

A Bihar megyei csapat hivatalos kísérői idén Galambos Edina és Almási Judit margittai tanítónők voltak, természetesen, ahogyan lenni szokott, több szülő és tanító is csatlakozott hozzájuk. Az országos döntőn a következő diákok vettek részt.

Elemi osztályok: mesemondás – Tamás-Péter Dorka, a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Líceum I. osztályos tanulója, aki Napsugár különdíjban részesült, felkészítő pedagógusa Soós Orsolya tanítónő; Szűcs József-Bálint, II. osztályos, a Nicolae Bălcescu Gimnáziumból, felkészítője Veszprémi Emőke tanítónő; Pop Zsófia III. osztályos, a margittai Horváth János Református Líceum diákja, akit Galambos Edina és Pop Mónika tanító nénik készítettek föl; a IV. osztályosok kategóriájában pedig Karsai Kristóf, az érmihályfalvi Zelk Zoltán Gimnázium tanulója, felkészítője Gábor Éva tanítónő volt.

V–VIII. osztályosok: Cseh Vanda ötödikes mesemondó a margittai Horváth János Líceumból (felkészítői Almási Judit és Kun Tünde) dicséretben részesült. Az ötödikesek kategóriájában mesélt még Tölcsér Dávid-Benjámin, a margittai Horváth János Líceum diákja, felkészítői szintén Kun Tünde és Almási Judit voltak, Prajea Nikoletta, a szentjánosi Lónyai Tivadar Gimnázium tanulója, akit Geszti Ivett készített föl a versenyre.

Miklós Anna és Coroianu Dávid VII. osztályos balladamondók, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános iskola diákjai, felkészítőjük Kis Tünde-Anna, Pék Bence a borsi Tamási Áron Technológiai Líceumból, felkészítő Szabó Andrea Éva. Oláh Csenge ugyancsak hetedikes diák, valamint Erős Joó Kincső-Enikő VIII. osztályos, mindketten a micskei Miskolczy Károly Gimnáziumból, felkészítőjük Székely Edit.

Balladaéneklő kategóriában a IX. osztályos Rejtő Dóra, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákja megszerezte az I. díjat, felkészítői Konrád Ildikó és Brugós Anikó. A nagyváradi Ady Endre Líceum X.-es diákja, Baranyi Tünde a dobogó harmadik fokára állhatott, felkészítői Kirkósa Enikő és Szalay Fatima voltak.

Balladamondó kategóriában Naphegyi-Boldis Zsuzsanna, a nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnázium XI. osztályos tanulója a II. helyezést érdemelte ki előadásával, a XII-esek kategóriáját Létai Eszter képviselte, aki szintén a Iosif Vulcan Főgimnázium diákja, mindkettejük felkészítője Nagy Enikő tanárnő volt.

A résztvevő gyerekek és pedagógusok szép élményekkel lettek gazdagabbak.

(Bihari Napló / Gábor Éva tanítónő)