Idősek napi találkozó a szociális központban

Idősek napi találkozó a szociális központban
2013. October 2.
Az Egészségügyi-Szociális Központban szakmai tanácskozással egybekötött találkozót szerveztek kedden az Idősek Nemzetközi Napja alkalmából. A gálospetri gyerekotthon lakói műsorral készültek.
/vlm/Image/Show/84/
A gálospetri gyerekotthon lakói műsorral ajándékozták meg az időseket

Az Idősek Nemzetközi Napján rendszeresen tartanak rendezvényeket az Egészségügyi-Szociális Központban, idén sem volt másként. A keddi eseményre meghívták az intézmény bel- és külföldi együttműködő partnereit is.
A megnyitóján Csűri József igazgató köszöntötte a megjelenteket, beszédében szót ejtve egyebek mellett arról, hogy a ma is aktívan dolgozók feladata biztosítani az időseknek az öregkorhoz méltó derűs életet. “Ezen a napon szeretettel gondolunk mindazokra, akik egy hosszú élet munkáját és rengeteg tapasztalatát tudhatják maguk mögött. Minden évben köszöntjük őket, de szeretetüket, bölcsességüket, segíteni akarásukat az év minden napján érezzük” – mondta az igazgató
Nyakó József polgármester kifejtette, hogy szélesebb intézményi rendszerre lenne szükség az idősek gondozására, hiszen változott a társadalmi értékrend, a fiatalabb generáció már nem úgy törődik az idősebbekkel, mint egykor.

Az államnak nagyobb szerepet kellene ebben vállalni, helyi szinten mindent megtesznek a lehetőségek függvényében. A cél: az idős emberek minél kevesebb “segédeszközzel” (hallókészülék, szemüveg, járókeret, stb.) élhessék napjaikat – tette hozzá félig tréfásan a polgármester.
Karsai Attila alpolgármester úgy vélte, az idősek tisztelete egyszersmind jelenti elfogadásukat, tiszteletüket, támogatásukat, szeretetüket, értékelésüket. “Munkánkat az elődök eredményeire építve végezzük. Életünk akkor tekinthető értékesnek, ha az idő előrehaladtával saját utódainknak értékesebb világot, példát tudunk adni. Mindennapi munkánkhoz az elődök nyújtotta mintából meríthetünk hitet, erőt, bátorságot” – tette hozzá az alpolgármester.
Dr.Turucz Mária megyei tanácsos figyelmeztetett: létezik az idősek gondja, de az nem jelenthet “problémát”, hiszen az öregség önmagában nem betegség, ekként kell kezelni. A fiatalabbaknak vissza kell adniuk mindazt a gondviselést, szeretetet, amit maguk is kaptak. Emlékeztetett, hogy a Nyíló Akác Napok, illetve a Dióverő Szíp Napok programjában is benne van az idős házaspárok köszöntése, akik modellül szolgálhatnak a fiatal(abb) házasoknak. Dr.Turucz Mária ugyanakkor átadta az RMDSZ nemrég alakult nőszervezete tagjainak köszöntését is.
Üdvözölte a megjelenteket Bobes Erzsébet, a helyi Szépkor Egyesület elnöke, míg Bilatiu Anikó önkormányzati referens a város szociális helyzetét mutatta be.
Bemutatták saját szociális intézményeiket a Hajdúnánásról és Balmazújvárosból érkezett vendégek (utóbbiak között ottani nyugdíjasok is voltak),
Kosza Erzsébet, a gálospetri Szentháromság Gyerekotthon vezetője elmondta: maga is intézetben nevelkedett, és már akkor elhatározta, hogy hasonló sorsú gyerekekkel, vagy idősekkel akar foglalkozni felnőttként. Nagyszüleit sem ismerte, és nagyon megható, amikor ma istápoltjai néha így fordulnak hozzá: “Anyu, vegyél nekünk nagymamát!”…
A gálospetri otthonban nevelkedő gyerekek nagy izgalommal készültek erre a napra, hiszen ők is ott voltak a találkozón, verses-zenés műsorukat már a házigazda intézmény udvarán adták elő, ahova az ápoltak egy része is kimerészkedett. A vendéglátók udvari piknikezésre készültek, s bár az időjárás nem igazán kedvezett ennek, a kertben, nyílt lángon készült finomságok elfogyasztása mindenkit felmelegített. A Megyei Tanács, az önkormányzat és a Pro Humanitas Egyesület támogatásával létrejött esemény további részében az intézmények vezetői, alkalmazottai tartottak megbeszéléseket, tapasztalatcserét.
Az Egészségügy-Szociális Központ és a gálospetri gyerekotthon vezetői együttműködési-partnerségi megállapodást is aláírtak, melynek célja a generációk közelítése egymáshoz.

Keresés