Időutazás a honfoglalás korába

Időutazás a honfoglalás korába
2016. April 19.
Honfoglalás kori fegyverek, ruhák, használati tárgyak kiállítása nyílt meg szombaton délben a Dr.Andrássy Ernő Történelmi és Néprajzi Városi Múzeumban.
/vlm/Image/Show/84/
Ki is lehetett próbálni az íjakat

A kiállított tárgyakat a Pusztai Farkasok Hagyományőrző Íjászegyesület helyi, vagyis a Kartal nemzettséget alkotó tagjai bocsátották az intézmény rendelkezésére, Sőt, a bemutatásukról is gondoskodtak, hiszen Szilágyi Andrea muzeológus rövid köszöntő szavai és témafelvezetése után a csoport tagja, Matiz József tartott nagyon lelkes tárlatvezetést. Ebben elhangzott, hogy nem feltétlen csak az őseinknek tekintett népcsoportról van ebben az esetben szó, hanem a velük szomszédságban éltekről is, illetve, hogy a kiállított tárgyak jórészt leírások alapján készült rekonstrukciók. Fegyverek, viseltek, tűzszerszámok, edények kerültek elő egy korabeli “falu” bejárásakor, sőt, nomád, honfoglalás-kori és viking harcosokkal is megismerkedhettünk.

Az elméletet és a szemlélődést a gyakorlat követte, hiszen a múzeum udvarán az íjászok be is mutatták a honfoglalók harci stílusát, nem csak célba lőve, de egy kis kardos-pajzsos tusára is sor került. Végezetül ki is lehetett próbálni az íjakat, vagy akár a sodronyinget is fel lehetett próbálni. A bemutatót Nyakó József polgármester köszönte meg, úgy értékelve, hogy a hagyományőrző íjászok fontos részei a helyi kulturális életnek.

A kiállítás – természetesen már bemutató nélkül – május 22-ig tekinthető meg.

Keresés