Iskolafelújítási munkák a nehézségek dacára

Iskolafelújítási munkák a nehézségek dacára
2013. September 19.
Érmihályfalván mintegy 350 ezer lejt fordítottak az általános iskola épületeinek felújítására, dacára a szűkös anyagi körülményeknek. Több épületen évtizedes lemaradást pótoltak. (BN)
/vlm/Image/Show/84/
Megújult környezetben, új vezetéssel, és több új kollégával nyitotta ki ajtaját a bölcsőde

Az Érmihályfalván tartott tanévnyitókon Nyakó József polgármester elmondta: a városvezetés további tervei között szerepel az iskolák minden lehető módon történő támogatása. Például “bevállalják” az ingázó tanerők költségtérítését, miközben a pedagógusok letelepedését is szorgalmazzák. Infrastrukturális fejlesztésekre is sok tervük van, ám egyrészt bürokratikus akadályok, másrészt a szűkös költségvetés állja útjukat. Utóbbi ellenére a Zelk Zoltán Általános Iskola esetében mintegy 350 ezer lejt költöttek/költenek felújításokra. Már korábban beszámoltunk arról, hogy a tanintézmény főépületéhez tartozó, úgynevezett “piros épület” befejezése még a vakáció alatt megkezdődött, és még ma is tart. Azon kívül további négy épületben került sor kisebb-nagyobb (de inkább nagyobb) munkára.

Arról is beszámoltunk már, hogy a bölcsődében teljes felújítást végeztek, beleértve a padló és a bútorok kicserélését, a gyerekeket már az új környezet várta.


A Szobros iskolának nevezett épület már hosszú évek óta várta a felújítást, például a tantermekben itt-ott a mennyezet már meg is unta ezt a várakozást, és indulni készült… Most a vakolás, meszelés mellett új villanyhálózatot húztak, padlócsempét raktak, ajtókat cseréltek, és az épület előtti kertet is rövidesen átrendezik.


A napköziben teljesen új vizesblokk épül, a folyosó régi ablakait hő- és zajszigetelőkre cserélték.


A szomszédos iskolaépületnél (Voloseni-ház) egy eddig nyitott folyosót termopán nyílászárókkal teljesen fedetté tettek, így a gyerekek zárt, fűthető térben érhetik el a mellékhelyiséget, de ennek a résznek a tetőzetét is kicserélték.Az általános iskola városszerte 14 épületben működik, ezek nagyrésze régi, és nem is oktatási célra épület ingatlan, mely szinte állandó javításra szorul(na). Ekkora méretű befektetés régen nem volt az iskolaépületek feljavítására, a munka egy részét a városháza által létrehozott Valsalub nevű céggel végzik, hogy ezzel is spóroljanak a költségeken, tette hozzá a polgármester.

(BN)

Keresés