Ismét került Érmihályfalvára Magyar Kultúráért Díj

Ismét került Érmihályfalvára Magyar Kultúráért Díj
2019. January 25.
Sütő Judit és Szabolcs, az érmihályfalvi táncos-koreográfus házaspár révén.
/vlm/Image/Show/84/

A Magyar Kultúráért-emlékplaketteket és -díjakat, életműdíjat, valamint a Jakobovits Miklós-díjat is átadták a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott gálaesten a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Magyar Kultúráért Díjat vehetett át Sütő Judit és Szabolcs érmihályfalvi táncos-koreográfus házaspár, akik a helyi Nyíló Akác néptánccsoport és a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai voltak, illetve az érsemjéni Ezüstperje, az érkörtvélyesi Rakottya és a monospetri Bábota (utóbbi felnőtt néptánccsoport) létrehozói. (Az esemény további részletei ITT.)

A díjazottak laudációit Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke olvasta fel, az érmihályfalvi díjazottakról az alábbit:

Ez a sikertörténet 1995-ben kezdődött, amikor is az érmihályfalvi Nyíló Akác két táncosa, Judit és Szabolcs egymásra találva házasságkötéssel szentesítették meg addigi szerelmi kapcsolatukat. Judit 7, Szabolcs pedig 13 évig volt az együttes táncosa, ebből 7 évig 1995-től szakmai vezetője és oktatója is. Szakmai fejlődésük egyik jelentős mérföldköve a hivatásos táncossá válás volt, a Nagyvárad Táncegyüttes alapítóiként. Hivatásos táncos pályafutásuk befejezése után oktatói feladatot vállaltak a megye több településén. Munkájuk gyümölcse három “terebélyes fán” érett be. 2004-ben Érsemjénben létrehozták az azóta is folyamatosan működő és megújuló, az általunk 2010-ben kitüntetett Ezüstperje néptánccsoportot. 2011-ben Érkörtvélyesen verbuválták és azóta is folyamatosan oktatják a Rakottya gyermektánccsoport ügyes táncosait. 2014-ben Monospetri község vezetői kérték fel a házaspárt, hogy előbbi csoportjaik mintájára náluk is oktassanak, és hozzanak “tető alá” egy néptánccsoportot. Az ötletet siker koronázta, a Bábota felnőtt néptánccsoport Monospetri büszkesége és egy példásan lüktető baráti közösség. A Magyar Kultúráért Díjra javasolt, előterjesztett házaspár a szakmai felkészültségén túl közösségszervezésből is jelesre vizsgázott az évek folyamán. Tevékenységükkel ápolják, őrzik, alakítják és továbbadják azt a hagyatékot, ami a nemzeti identitástudat megélését és a szülőföld ölelését jelenti e vidék magyarjai számára. Hogy mennyire így van ez, mi sem bizonyíthatja ékesebben, hogy fiúk, Szabolcs, aki Debrecenben sulizik, az Ezüstperje tagjaként a Hajdú Táncegyüttes tanintézetében gazdagítja tudását. A táncos-koreográfus házaspár egyik talán legkiemelkedőbb alkotása, a Zúg március című előadás, tavaly, a március 15-i ünnepség előestéjén volt nagy sikerrel bemutatva éppen itt, a Szigligeti Színház színpadán. Mindezek elismeréseként a Bihar megyei RMDSZ Magyar Kultúráért Díjjal tünteti ki és további sikereket kíván a Sütő házaspárnak, Juditnak és Szabolcsnak, Érmihályfalváról.
Keresés