Jó volt végre együtt ünnepelni

Jó volt végre együtt ünnepelni
2022. March 16.
marcius15

Adott volt a lehetőség minden érmihályfalvi számára, aki emlékezni akart az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, a Széchenyi téren lévő Petőfi emléktáblánál. Két év kényszerszünet után, melyet a világjárvány kényszerített ránk, végre együtt ünnepelhettünk nemzetünk egyik legnagyobb ünnepén.

Boros Emőke Blanka tanárnő, az esemény moderátora, köszöntötte a megjelenteket és ismertette a rendezvény programját, majd átadta a szót Varga Róbert  történelemtanárnak, a Zelk Zoltán Általános Iskola igazgatójának, aki a szabadságharc jelentőségéről beszélt, megemlítve, sajnos napjainkban is háborús időket élünk, harcok dúlnak szomszédságunkban.

Ezután a koszorúzás következett, először Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester a városvezetés képviseletében helyezte el koszorúját, majd Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, fejlesztésügyi miniszter részéről Varga Róbert irodavezető és Varga Flóra következett. A helyi RMDSZ képviseletében Kis József Csaba, alelnök, az érmihályfalvi RMDSZ nőszervezet képviseletében Gábor Éva elnök és Kovács Angéla alelnök, az Érmihályfalváért egyesülettől Oláh Sándor elnök koszorúzott. A Szépkor Nyugdíjas  Egyesület képviseletében Magda Erzsébet és Bobes Erzsébet elnök asszonyok, a helyi 1-es Számú Technológiai Líceumtól Zeffer Tímea igazgatónő, Groza Bianka és Galajda János tanulók, a Zelk Zoltán Általános Iskolától Varga Róbert igazgató, Belényesi István, Matei-Szabó Lilla és Matei-Szabó Tímea tanulók koszorúztak. Az érmihályfalvi Egészségügyi-Szociális Központ részéről Csűri József intézményvezető, a Történelmi Vitézi Rend részéről Bokor János hadnagy, a Római katolikus egyház részéről Bogdán István plébános, Vánkos Alex segédlelkész és Bokor János kántortanító, valamint a Partiumi Falugazdász Hálózat nevében Nagy László agrármérnök, falugazdász helyezte el az emlékezés koszorúját. A koszorúzás a Kossuth-nóta eléneklésével zárult.

Ezután az ünneplők a fiatal zászló és fáklyavivők felvezetésével, a Bartók Béla Művelődési házig vonultak, ahol rövidesen elkezdődött az ünnepi műsor.

Elsőként Nyakó József polgármester ünnepi beszédet intézett a hallgatóságához, melyben kiemelte, két év kihagyás után, végre, újra együtt ünnepelhetünk. Méltó tisztelettel adózva a ”márciusi ifjaknak”, Petőfi nemzedékének, nemzetünk hőseinek, végre fellélegezve a láthatatlan és könyörtelen járvány szorításából, terveztük rendezvényeinket.  Most azonban egy újabb, nagyon is látható, kegyetlen háború eszkalációjának veszélyében éljük az életünket, az együttérzésen és döbbeneten túl, tör elő a gondolat, hogy ezek után a világ már soha nem lesz olyan mint volt. Most kell ébernek és bölcsnek lenni, most is visszhangzik a ”márciusi ifjak” felhívása: ”Itt az idő, most vagy soha!”

Itt az idő, hogy véget vessünk a széthúzásnak, megállítsuk a generációk közti szakadék mélyülését, szolidárisak legyünk a háború elől menekülő embertársainkal. Itt az idő, dönteni kell, hogy az április 3-án esedékes választáson, melyik úton megyünk tovább, mi magyarok. Éljünk szavazati jogunkkal, szavazzunk a biztonságos jövőre, itt tágabb hazánkban, a Kárpát-medencében. Elkezdődött a népszámlálás, itt az idő, hogy megszámláltassunk, és jelezzük, itt vagyunk ! A magyar nemzetiségüek nyelve, vallása, kultúrális hagyatéka nem veszhet el, és általunk tovább fog élni. Zárszavában reményét fejezte ki, hogy jó döntéseket fogunk hozni az elkövetkező időben, amelyek garantálják megmaradásunkat és gyarapodásunkat szülőföldünkön, hogy minden március 15.-én büszkén emlékezhessünk bátor őseinkre, Petőfi nemzedékére, még évszázadokon át, idehaza Érmihályfalván is.

Ezután Boros Emőke felolvasta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének ünnepi köszöntőjét, majd az ilyenkor esedékes, helyi RMDSZ által alapított Márciusi-ifjak díjra javasolt fiatal laudációját, jelesül Bödő Zoltán Efraimét, akit mindenki csak Efi-ként ismer Érmihályfalván. A kiemelkedő tehetségű ifjú 2007 február 1-én született, korán felfigyeltek futballtehetségére. Szakmai alázat, kitartás, céltudatosság jellemzi nem csak a pályán de kiválóan teljesít az iskolapadban is. 2021-től a Csíkszeredai Futball Akadémián folytatja tanulmányait ahol decemberben megkapta az Akadémia legjobb játékosa címet. A felcsúti Puskás Akadémia is felfigyelt a tehetségére és meghívták egy egyhetes edzőtáborba. Eddigi életútja bizonyítja, hogy kitartással, akaraterővel a célokat el lehet érni. A díjat szülei vették át.

”Tisztelet a magyar bakáknak” címmel Papp István és Takács Dániel verses-zenés előadását tekinthettük meg. A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészei átfogó keresztmetszetét adták a magyar bakák, szomorú, gyakran tragikus, irodalomban, katonadalokban, megjelenő sorsáról. A teljesség igénye nélkül néhány elhangzott mű: Ady Endre: Imádság háború után./ Wass Albert: Üzenet március 15-re. A katonadalok közül:Szél viszi messze. /Ugye gondolsz néha rám. / Honvéd áll a Hargitán./Ha majd egyszer vége lesz a szenvedésnek./Nem látlak én téged többé.

A Nyíló Akác néptáncegyüttes Öreg szív, fiatal vér című műsorából a publikum csak egy negyedórás ízelitőt kapott, az egész művet majd a megnyíló új kultúrközpont átadó ünnepségén tekintheti meg a közönség, a látottak alapján máris boritékolható a siker. A mű a névtelen zselléreknek, jobbágyoknak, cselédeknek állít emléket akik éppúgy életüket áldozták a szabadságért mint a hősök, akik nevét feljegyezték a krónikák. A történet szerint az egykori fiatal legény már nagyapaként meséli unokájának a forradalomban átélt emlékeit. Tanulság az utókornak, ha egy nemzet lemond a fiataljairól, a jövőjét veszti el.

Az ünnepi műsor a Szózat eléneklésével zárult.

Balázs J Attila

További képek itt