Készüljenek a gazdák a pályázatokra

Készüljenek a gazdák a pályázatokra
2017. March 14.
A mezőgazdasági idényre való felkészülést nem csak a földeken, a gépállomásokon kell megkezdeni, de arra is gondolni kell, hogy a pályázatírások, támogatások lehívása is időszerű. Antal János, a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság érmelléki régió-tanácsadója mondja el a részleteket.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció)

A pályázat legalapvetőbb feltétele, hogy a támogatásra pályázónak legyen a mezőgazdasági végzettségéről diplomája, tudtuk meg Antal Jánostól. A Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság érmelléki régió-tanácsadója ezzel kapcsolatban kifejtette: nem feltétlen felsőfokú tanulmányokat igazoló dokumentumról beszélünk, hanem olyanokról is, melyek a témába vágó kurzusok elvégzését tanúsítják, s melyeket az Európai Unió is elfogad. Várható, hogy a dokumentum meglétét a támogatások odaítélését végző Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) is feltételül fogja szabni. Ilyen kurzusokat az igazgatóság is rendszeresen indít. Lehet jelentkezni növénytermesztés (ezen belül kertészet is), állattenyésztés és mezőgazdasági gépész szakterületeken történő képzésekre és kiemelendő, hogy ezek elvégzése után változik (magasabb kategóriába esik) a munkavállalói besorolás, ami a fizetésre is kihat.

Ezek a kurzusok általában 360 órásak, az esti órákban tartják, amikor a résztvevők munkájuk mellett időt tudnak rá jobban szakítani. Jelentkezni az igazgatóságon vagy annak területi képviselőinél lehet, húsz fő kell egy-egy kurzus megindításához és ezeket rendszerint azon a településen tartják, ahonnan a jelentkezők többsége való. Az Érmelléken legközelebb Székelyhídon indul növénytermesztési kurzus március közepén, tudtuk meg Antal Jánostól, aki már most érvényes pályázatokat is ismertetett. Ilyen az egész évben “élő” úgynevezett 6.1-es intézkedés, mely fiatal (40 év alatti) gazdálkodóknak szól és a farmok fejlesztésére lehet támogatást kérni. Az összegyűjthető SO-pontszámok függvényében akár 50 ezer euró is lehet a támogatási összeg: 12.000 – 30.000 SO-pont között 40 ezer, 30.000 – 40.000 SO-pont között 50 ezer euró lehet a megpályázott pénz, “amíg a készlet tart”. Azoknak, akik a fent említett pontszámok alatt tudnak csak gyűjteni, szól a 6.3-as intézkedés, vagyis kisebb farmereknek, ugyancsak fejlesztésre, bővítésre. A 8000 – 11.999 SO-pont közötti pályázattal 15 ezer eurót lehet nyerni.

A pályázatokhoz szükséges szakirányú végzettséggel kapcsolatban még ki kell emelni, hogy régebben elég volt egy saját felelősségre megírt nyilatkozat, miszerint a pályázó vállalja, hogy záros határidőn belül megszerzi azt, vagy éppen folyamatban van a tanfolyammal, ám ma már a kézhez kapott diploma szükséges. Nagyon fontos, hogy a pályázatokat ahhoz értő szakember írja meg. Antal János felhívja a figyelmet arra, hogy ez ügyben is lehet tanácsot kérni a Mezőgazdasági Igazgatóságtól, érdemes konzultálni a tanácsadókkal a pályázatíró kiválasztása előtt.

(Bihari Napló)

Keresés