Két iskola közösségei Petőfi és Arany nyomában

Két iskola közösségei Petőfi és Arany nyomában
2017. October 13.
Egy közösen nyert pályázat keretében előbb debreceni küldöttséget fogadott a főgimnázium közössége, majd utóbbiak vendégeskedtek a közeli nagyvárosban. Boda Brigitta tanárnő beszámolója.
/vlm/Image/Show/84/
A kirándulások emlékképeiből néhány

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt “Határtalanul!” programban pályázatot nyert a Debreceni SZC Baross Gábor Közőpiskola és Kollégium valamint az érmihályfalvi 1. Számú Mezőgazdasági Főgimnázium.

A “Petőfi és Arany nyomában: egy barátság kezdete” program keretében, a projekt első szakaszában, szeptemberben a magyarországi tanintézmény tanulói élvezhették a Mezőgazdasági Főgimnázium vendégszeretetét. A mihályfalviak részéről 28 diák, továbbá Zeffer Tímea igazgatónő, Nyakó József polgármester, Mezei Emőke, Gergely Tamás és Boda Brigitta tanárnő köszöntötte a vendégeket.
Huszonhat diák és három kísérő tanár érkezett a partneriskolából, akik látogatásuk első napján “felfedezték” az érmihályfalvi tanintézményt, majd szakmai programsorozaton vettek részt vendéglátóikkal, és tanulmányi kiránduláson vehettek részt Nagyváradon, illetve Nagyszalontán, ahol Arany János szülőházát látogatták meg.
Másnap reggel a csapat Erdődre, illetve Nagybányára látogatott, ahol számos olyan helyet felkerestek, ahol Petőfi Sándor is járt már. A Koltóba tett kirándulás zárta a kissé fárasztó, de élményekben gazdag programot. Az est közös foglalkozással zárult.

Harmadnap reggel diákjaink Nagykárolyt fedezhették fel, ahol a Károlyi kastély és a római katolikus templom történelmével ismerkedhettek meg, ezzel zárult a pályázat első szakasza. A diákok nagyon jól érezték magukat és a viszontlátás reményében vettek búcsút egymástól.

A projekt második része szeptember végén kezdődött, amikor ugyancsak 27 tanuló és két tanár tett látogatást az érmihályfalvi középiskolából Debrecenben. A házigazdák szívélyes fogadtatását követően Debrecen városával ismerkedtek a látogatók, a sétával egybekötött városnézés után egy közös szórakoztató programon vehettek részt az Agora Tudományegyetemen, ahol különböző kísérleteket tekinthettek meg.

Másnap kezdődött az igazi szakmai program, ennek keretében egy közös kirándulás keretében látogatták meg Kiskörös és Nagykőrös településeket, ahol szintén Petőfi és Arany nyomában járt a csapat. A napot közös karaoke zárta.

A harmadik napon, a közös reggeli elfogyasztása után, a vendégek és házigazdák ellátogattak Hortobágyra, ahol a helyi nevezetességeket vették szemügyre, majd búcsút vettek a házigazdáktól és haza indultak.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Szondi Jenő igazgatónak, Horváth Beatrix, Nagyné Lengyel Éva és Nagy Béla Attila tanároknak, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy a résztvevők jól érezzék magukat és az érmihályfalvi csoport sok-sok élménnyel legyen gazdagabb.

Boda Brigitta tanárnő

Keresés