Kézimunkák kiállítása Érmihályfalván

Kézimunkák kiállítása Érmihályfalván
2013. November 25.
Az EMNT érmihályfalvai irodája egy rendhagyó kiállítást szervezett: érmihályfalvai és érsemjéni asszonyok kézimunkáit gyűjtötték egybe és állították ki. A szombati tárlatnyitón tizennyolc kézműves munkája volt megcsodálható.
/vlm/Image/Show/84/
A tárlat még két hétig látogatható

Jakó Jolán az érmellékre leginkább jellemző szőtteseket és azok készítésének módját mutatta be. Kitért arra is, mi volt a megkülönböztető jelük az egyes szőttesfajtáknak, például a törölközőket egy csíkkal, a szakítóruhát, illetve a kisebb méretű kenyérruhát – amelybe a mezőre szánt elemózsiát csomagolták – kettővel díszítették a régi asszonyok.

A huszadik század elején, az Érmelléken kedvelt és gyakran alkalmazott hímzésfajta a lyukhímzés volt. A kiállított kézimunkák közül több is ezzel a technikával készült, egyes darabok közel száz évesek voltak. A huszadik század második felében Érmihályfalván és környékén is nagyon elterjedtek voltak a kalotaszegi nagyírásos hímzések, ezek eredetéről is szó volt a tárlatnyitón, amelyen vetített képek formájában mutatták be a jellegzetes mintákat, illetve a bonyolultabb mintakompozíciókat. Az Érmelléken szintén népszerű volt a kalocsai hímzés, amelyről az érsemjéni Bányai Rozália beszélt a tárlatnyitón. Kiemelte a színek fontosságát ennél a varrottasnál, és arról is szót ejtett, hogy milyen virágot milyen színnel kell varrni ahhoz, hogy hűek maradjunk a kalocsai hagyományokhoz. Napjainkban újra reneszánszát éli ez a minta, melyet már hétköznapi öltözékekre, cipőkre is rávarrnak.

A kiállított varrottasok mellett Szellő Nikolett második osztályos tanuló origami hattyúja is megtekinthető volt, amely nagy türelemről és kézügyességről tanúskodik.

Az egybegyűltek megemlékeztek a nemrégiben elhunyt helyi Rajna Ilonáról, akit nagyon sokan ismertek gyönyörű kézimunkáiról.

A még két hétig látogatható tárlaton a kiállított darabok egyébként megvásárolhatóak. A kézimunkák mellett kalocsai ékszerek, horgolt angyalkák, hópelyhek és csengők várják a vásárlókat.

Az EMNT partiumi sajtószolgálata


Keresés