Ki öntse a tiszta vizet?

Ki öntse a tiszta vizet?
2015. May 29.
Egy tavaly kiderült (és azóta rendezett) adósság létrejöttének körülményeit kell kivizsgálja az a bizottság, melynek tagjairól csütörtöki ülésén döntött az érmihályfalvi képviselő-testület.
/vlm/Image/Show/84/
Személyi kérdésekben is döntöttek a tanácsosok
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, tavaly év elején, az érmihályfalvi önkormányzat villámcsapás-szerűen szembesült egy 2010-ből származó, időközben 1,968 millió lejre nőtt adóssággal, melynek addig sem írott, sem szóbeli nyoma nem volt az adminisztrációban. Az adósságot, jogosságának megállapítása után, azóta már rendezték, ám időről időre megfogalmazódik a kérés (például lakossági fórumokon és nem csak ebben az ügyben), hogy a város dolgait “tegyék tisztába”. Az elmúlt hetekben az érmihályfalvi Városházán tartózkodtak a Számvevőszék ellenőrei, akik egyrészt konstatálták az említett adósságot, másrészt megerősítették, hogy kik kell vizsgálni annak részleteit: megállapítani annak tényét, nagyságát, felelőseit. A vizsgálatra egy bizottságot kell összehozni, mely három, a polgármester által kinevezte városházi alkalmazottból áll, illetve opcionálisan 2 tanácsosból. Utóbbi kettő megnevezése is szerepelt a helyi képviselő-testület csütörtök délben tartott májusi ülésén, nem várt polémiát kiváltva.
Gazsi Zsolt tanácsos javasolta: ne legyenek tanácsosok a bizottság tagjai, emlékeztetve arra, hogy némelyeknek van már rossz tapasztalata korábbról, amikor hasonló ügyben a bíróságot járták, vagyonukat zárolták és most is fennáll a bírósági hercehurca eshetősége. Replikájában Nyakó József polgármester felhívta a figyelmet: a tanácsos közügyben felelősséget kell vállaljon, arról ne is beszélve, hogy itt az alkalom a sokat emlegetett “öntsünk tiszta vizet a pohárba”-mondás gyakorlatba ültetésére. Javaslatként elhangzott: a tanácsosok testületileg legyenek a bizottság tagjai, ám feltevődött a kérdés, hogy akkor kinek tesznek jelentést? Érvek és ellenérvek hosszú sora után végül Chis Gheorghe és ifj.Horváth Sándor tanácsosok lettek tagjai a bizottságnak, mely immár munkához láthat, majdani jelentését a polgármester asztalára teszi, aki a képviselő-testület elé terjeszti, mely vélhetően bírósági eljárást kezdeményez, megállapítandó, hogy a károkozás hanyagságból vagy szándékosan történt-e, illetve kimondja a felelősök nevét.

Keresés