Kimagasló eredményeket értek el az érmelléki pálinkafőzők az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen

Kimagasló eredményeket értek el az érmelléki pálinkafőzők az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen
2022. July 14.
Akovita borito

Csíkszeredában tartották a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Pálinka Nemzeti Tanács, valamint Hargita megye és Csíkszereda város intézményei által szervezett, második Ákovita párlat és pálinka versenyt. Június 16.-19. között, a minták elbírálása és érzékszervi minősítése zajlott, július elsején pedig az ünnepélyes díjátadóra került sor. A verseny elsődleges célja a kulturált pálinka és párlatfogyasztás népszerűsítése, figyelembe véve a hagyományokat a jelenkor minőségi elvárásainak alapján. A verseny nevezői visszajelzést kapnak a minták érzékszervi tulajdonságairól, gyakorlott nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítőktől. Ennek az a célja, hogy az esetlegesen felmerülő hibák az elkövetkezendőkben már ne fordulhassanak elő, így minden évben tovább emelkedhet a verseny színvonala a kiváló mintáknak köszönhetően. A tavalyi 1082 után, idén 1262 mintát küldtek a magán és bérfőzető személyek, valamint vállalkozói kategóriában, pálinkát előállító és forgalmazó üzleti vállalkozások. A növekvő részvételi kedv bizonyítja, igény van a nívós  pálinkák főzésére és megmérettetésére és egyre többen kapnak kedvet a kertjükből szedett gyümölcsből minőségi nedűt főzetni. Az erdélyi versenyzők mellett szép számmal érkeztek nevezések Magyarországról, Szlovákiából, Bulgáriából és Szerbiából is.

A máramarosi, szilágysági, szatmári valamint bihari minták begyüjtésében és továbbításában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselői működtek közre. Érmihályfalváról és a környező településekről Nagy László agrármérnök, érmelléki falugazdász vállalta el a  palackok eljuttatását a verseny helyszínére. Nem fáradozott hiába, mint utóbb kiderült, hisz Érmihályfalvára összesen 28 arany, 30 ezüst és 28 bronz érem került, ezzel az ,,érem esővel” településünk a szervezők elismerését is kivívta. A MAGOSZ különdíja mellett ifj.Lunczer János 14 arany, 16 ezüst és 11 bronzérmet kapott, ezzel holtversenyben, Vass Csongorral (Csíkdelne), 41-41 érmet érdemelve tűntek ki a mezőnyből. Ifj. Lunczer János különdíját Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át. Rizó Béla és Jaju ,,Champion” minősítést kaptak vilmoskörte pálinkájukra. További díjazottjaink: Erdei Róbert és Nagy Árpád: 4 arany, 6 ezüst, 6 bronz, Rizó Béla és Jaju: 4-5-5, Csucsai Károly: 2-3-1, Sütő József: 4 ezüst, 1 bronz, Roska Sándor: 2 bronz, Kovács Zoltán: 1 bronz, Balázs József Attila: 1 bronz.

A párlat és pálinkafőzés művészete, igazi különlegességeket is tud produkálni, érdekességként álljon itt néhány meglepő alapanyag amelyekkel az idei versenyen érmeket nyertek:  petrezselyem, sütőtök, zeller és cékla. Nagy Botond zsűritag a tavalyi Gödör rendezvényházban tartott partiumi díjátadón, így fogalmazott: nem kell feltétlenül különleges alapanyagokat keresni a jó pálinka alapanyagául, használjuk bátran a környékünkön termő gyümölcsöket, mert azzal is hagyományainkat őrizzük.

Balázs József Attila

/ Kattintson a nagyobb képért! /

                                                                         

Keresés