Könyvtárosok szakmai találkozója

Könyvtárosok szakmai találkozója
2016. April 23.
Bihar és Hajdú Bihar megyei könyvtárosok vettek részt azon a szakmai találkozón, melyet a Máté Imre Városi Könyvtárban tartottak pénteken.
/vlm/Image/Show/84/

Az UNESCO 1995-ben nyilvánította a Könyv Napjának április 23.-t (ezen a napon halt meg W. Shakespeare és M. de Cervantes), ugyanez a szerzői jogok napja is. Kilenc nappal korábban, április 14.-én pedig a Könyvtárosok Napját ünnepelhetjük, melyet az Amerikai Könyvtárak Szövetsége illetve a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége kezdeményezett. Volt tehát apropója annak a találkozónak, melyet a Máté Imre Városi Könyvtárban tartottak április 22-én, és melyen a helyi városi és iskolai könyvtárosok mellett Nagyvárad, Bihardiószeg, Székelyhíd, Érkörtvélyes, Margitta képviseltette magát, továbbá a hazaiak testvérvárosaiból, Balmazújvárosból és Hajdúnánásról is érkeztek vendégek. A megjelenteket Gheri Judit és Borbély-Simon Andrea helyi könyvtárosok köszöntötték. Utánuk Nyakó József polgármester üdvözlő szavai következtek, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy a városvezetés fontosnak tartja a saját kiadványok megjelentetését, ugyanakkor a könyvtár állományának bővítését, frissítését is.

A rövid bevezetők után máris a szakmaiságé lett a főszerep, két előadás hangzott el. Elsőként dr. Sipos Gábor, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem docense – kinek kutatási területe a nyomda- és könyvtártörténet, iskolatörténet illetve a régi magyar irodalom – állt a hallgatóság elé, és Régi könyvek, közkönyvtárak címmel értekezett. Ebből egyebek mellett megtudtuk, hogy tájainkon a XIX. század második felében jöttek létre az első közművelődési közkönyvtárak, melyekbe szép- és gyermekirodalom, újságok és folyóiratok mellett bekerülhettek a közemberek mindennapi olvasmányai is, úgy mint kalendáriumok, gazdasági kézikönyvek, szakácskönyvek, de akár imakönyvek, vallásos elmélkedések és halotti beszédek is. A második előadáson Rákasiné Zágonyi Margit szakmai vezető és Szabóné Mezei Etelka ny.könyvtáros a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményét mutatták be és osztották meg tapasztalataikat a kollégákkal. Az előadások után természetesen folytatódott a beszélgetés, és a további szakmai kapcsolattartásban is megegyeztek.