Kötet egymás mellett élésünk elmúlt évtizedeiről

Kötet egymás mellett élésünk elmúlt évtizedeiről
2017. March 15.
A hasonló eseményekhez képest igen sokan vettek részt Kiss Imre könyvbemutatóján a Gödör rendezvényházban, mintegy igazolva a szerzőre tanárként és közéleti szereplőként jellemző népszerűséget.
/vlm/Image/Show/84/
A szerző dedikálta a kötetet

Mintegy 80-an vettek részt a Gödör rendezvényházban szombaton tartott eseményen, ahol Kiss Imre tanár Kétnyelvűségünk környezetváltozásaiból című kötetét mutatták be. Az összejövetel a kiadvány témáját mintegy elővezetve egy vers előadásával indult: Iacob Roxana és Ökrös Valéria diákok Mihai Eminescu: Ce te legeni? / Erdő, miért hajladozol? (Kiss Jenő fordításában) című versét két nyelven adták elő.

A kötetet Boros József ny. tanár, a szerző kollégája, az előszó írója méltatta. “Igaz minden szava”, fogalmazott, ami egy saját élményeket, kordokumentumokat, a szerző által irt vagy neki címzett leveleket, vagy éppen számára fontos szerzőknek a tárgyhoz kapcsolódó munkáit csokorba szedő kiadványnál is igen fontos jellemző. A tárgy ugyanis a magyar-román egymás mellett élés, a román nyelv oktatásának változásai és általában az oktatáspolitikai kérdések. Nem irodalmi mű a kötet, sőt, szerzője eleinte nem is akarta azt publikálni, ám, amint azt mindenki megtapasztalhatja, aki forgatja, egy sok gyűjtőmunkát igényelt anyagot tarthatunk kezünkben, amiből például érmihályfalvi emberekről is sok érdekességet lehet megtudni, mondta egyebek mellett Boros József.

Kiss Imre vett át a szót, abban a stílusban beszélve a kötetről, illetve az annak megjelenését megelőző évtizedekről, ami alapján a város egyik, ha nem a legnépszerűbb pedagógusa illetve közéleti szereplője lett. Az előzményekről kifejtette: ráébredt, hogy “valamit tenni kell, az eseményeket rögzíteni kell”. A kötetbe belefoglalta saját gyerek és ifjúkori, a témába vágó élményeit, sajtókiadványokban megjelent cikket, beszédeinek szövegét, írott és válaszként kapott leveleket, fotókat, kordokumentumokat. Mintegy tanulságot vonva le, megállapította, hogy a helyzet korántsem jó, de “van mit megvédenünk, ami csak összefogással sikerülhet”.

Hozzátette: a kisebbségeknek mindig kell valami kapaszkodó, mert ne gondoljuk, hogy a többség nagyon szeretne bennünket, a cél mindig a beolvasztás. Helyzetünk jelenleg három várostól függ, melyek közül Bukarestben kell intézzük ügyeinket, Brüsszeltől kaphatunk kisebb-nagyobb mértékben támogatást, míg Budapest leginkább azzal segíthet, ha jó viszony van a két ország között. A könyv egy forrásanyag a politikusok számára, segítség a folytatáshoz, mondta Kiss Imre, aki a kiadást segítők között elsőként feleségének mondott köszönetet, majd az Érmihályfalváért Egyesületnek, az Europrint nyomdának, de megemlítette Nyakó József jelenlegi és Kovács Zoltán korábbi polgármestert is.

Nyakó József hozzászólásában úgy értékelt, hogy a számos résztvevő bizonyíték a szerző népszerűségére, aki azok közé a pedagógusok közé tartozik, akik az iskolai órákon túl is nevelnek, oktatnak, szerepet vállalnak. Kiss Imre szaktudása, elemzései, a dolgok mögé látása hiányzik az RMDSZ-ből, mondta a polgármester, aki a szervezet elnöke is. (Amint arról beszámoltunk, Kiss Imre 2014 őszén mondott le tanácsosi mandátumáról és vonult vissza a közélei szerepléstől, mintegy tiltakozva a helyi középiskola megtorpant fejlesztése ellen, illetve az “oktatásbeli kudarcélmények hatására” – részletek ide kattintva.)

Boros Emőke tanárnő Markó Béla: Csatolmány című versét mondta el, majd hozzászólások következtek, melynek során többen saját élményeiket osztották meg a hallgatósággal, a pedagógusi felszólalások pedig már-már szakmai fórum jellegét öltötték (talán nem lenne haszontalan annak folytatása sem).

A bemutató végén a kiadó jóvoltából a kötetet minden megjelent ajándékba vehette át, a szerző pedig természetesen dedikálta azokat.

Keresés