Külföldi munkavállalás: vigyázzanak!

Külföldi munkavállalás: vigyázzanak!
2018. April 23.
Megváltozott a román állampolgárok külföldi munkavállalásának esetében védelmet nyújtó hazai törvény. A 2000/156. számú jogszabály módosulásáról a munkaügyi hivatal tájékoztatott.
/vlm/Image/Show/84/
(Illusztráció: transindex.ro)

Jogi személynek kell lennie az olyan ügynökségnek, amelyik külföldi munkavállalást intéz, ha nem az, ne dolgozzanak vele. Ez a munkaügy (ITM) egyik figyelmeztetése. Az ügynökségnek kötelessége a területi munkaügyi felügyelőségnél regisztrálnia magát, szerződéses viszonyban lennie azokkal a külföldi cégekkel, amelyek számára munkaerőt közvetít, közvetítői szerződést kötnie a munkavállalóval, ingyenesen közvetítenie. Március 5-től ugyanis az ilyen ügynökségnek nincs joga közvetítői díjat, vagy más hasonlót kérni.

Az ITM azt is jelzi: fontosnak tartják, hogy mindenki legalább minimálisan tájékozódjon, mielőtt külföldi munkavállalásba fog. Például a www.itmbihor.ro honlapon is megtehetik ezt, ott megnézhetik, milyen cégek regisztráltak közvetítésre, és más infókat is találnak. Az is újdonság, hogy immár kötelező a szerződéseket román nyelven (is) elkészítenie a közvetítőnek. Ellenőrizzék, hogy a külföldi cégnek vannak-e nyomai, referenciái a neten, ne dőljenek be mindenféle netes álláshirdetésnek, és lehetőség szerint az EURES hálózatán át igényeljenek külföldi munkát. Fontos, hogy csak cég közvetíthet, magánszemély nem. Ne fizessen semmiféle olyan „szolgáltatásért”;, amely a szükséges dokumentáció összeállítására, vagy tanácsadásra vonatkozik, ez ugyanis tehát már ingyenes. Szerződés nélkül ne menjen dolgozni külföldre sem. Gond esetén forduljon az adott országban található román külképviselethez. Egyébként Románia munkaerejének 30, lakosságának 13 százaléka külföldön dolgozik, a hivatalos számadatok szerint. Ha az ilyen tendencia folytatódik, nemsokára elérheti az ötmilliót a külföldön dolgozó romániaiak száma.

(Bihari Napló)

Keresés