Különadó vethető ki a szemétgazdálkodásban

Különadó vethető ki a szemétgazdálkodásban
2014. July 23.
Életbe lépett a törvény, mely az ország minden lakosát kötelezi a szelektív szemétgyűjtésre. Akinek nincs szerződése szemétgazdálkodó céggel, arra különadót kell kivetni.
/vlm/Image/Show/84/
A törvény egyik célja: szűnjön meg az illegális szemetelés

A szemétgazdálkodásra vonatkozó 2006/101-es törvényt Petru Filip szenátor, egykori nagyváradi polgármester javaslatára módosították a törvényhozók a 2014/99-es megjelöléssel, ami kimondja: Románia minden lakosa köteles szelektíven gyűjteni a hulladékot. A törvény korábban az önkormányzatokat kötelezte erre, most a lakosok kötelezettségét is kimondták. Indire Ovidiu, az érmihályfalvi városháza környezetvédelmi szakembere a témáról kérdésünkre kifejtette: a törvény azt is kimondja, hogy az önkormányzatok kötelesek speciális adót kivetni azokra, akiknek nincs szerződésük szemétgazdálkodóval. Ennek a különadónak az összege megegyezik a szemétszállítási díjjal, és az önkormányzatok átutalják a “szemetes” cégnek. Gyakorlatilag tehát a lakos egy más megnevezés alatt kifizeti a szemétdíjat, és az illető településen illetékes cégnek kötelessége is ezért elvinni az illető szemetét, fejtette ki a szakember, aki szerint ezzel megszűnik az a gyakori vita, miszerint a lakosok egy része azzal indokolta a szerződés elutasítását, hogy neki “nincs szemete”. Mivel ebben a formában már minden ház előtt megáll a kukásautó, nem lesz ok a szemét városszélre, erdőbe, mezőre, folyópartra hordására. Indrie Ovidiu hangsúlyozta: törvényről van szó, tehát nem kerülhet szóba, hogy valahol alkalmazzák, máshol esetleg nem. Ellenben lehetőséget biztosítanak a végrehajtási móddal kapcsolatos észrevételek, javaslatok megtételére a lakosoknak, ezt július 31-ig kell biztosítsák az önkormányzatok, a gyakorlati bevezetésre várhatóan november elején kerülhet sor.

Indrie Ovidiu úgy véli: a törvény valójában igazságot tesz azokkal szemben, akik rendesen igénybe veszik a szolgáltatást, hiszen az illegális szeméttelepek felszámolása az adófizetők pénzén történik, tehát gyakorlatilag a nevezettek kétszer fizettek szemétdíjat. (Az említett törvénynek vannak további kitételei, például megállapítja a szemétlopás fogalmát, erre később visszatérünk.)
Érmihályfalvára “kivetítve” a fentieket, Indrie Ovidiu elmondta: akinek a BioFlorisal és az ASA nevű cégekkel is van szerződése, az semmi változást nem fog tapasztalni. Akinek csak egyikkel van, arra a másikra vonatkozó díjat vetik ki, mint különadót. Akinek egyikkel sincs, az mindkét összeget megkapja. Megjegyzendő, hogy a két szolgáltató díjának együttes összege nem több, mint a máshol (pl. Margittán, vagy a nagyváradi úgynevezett metropolisz-övezetben) létező egy díj.
A törvény szövegét ide kattintva, illetve nyomtatásban a Városházán lehet tanulmányozni.

(BN)

Keresés