Lakodalom a mi utcánkban is

Lakodalom a mi utcánkban is
2016. March 11.
Nagyvárad után Érmihályfalván is bemutatták a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában megjelent Lakodalom van a mi utcánkban című kötetet, melynek két helyi társzerzője is van.
/vlm/Image/Show/84/
Pászati Ottó (balról)l és Szűcs László között Bokor Irén (állva) és Kovács Rozália

Február elején mutatták be Nagyváradon és egy hónappal később már az érmihályfalvi érdeklődők is kézbe vehették a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában megjelent Lakodalom van a mi utcánkban című kötetet.
A szervezők által ötletesen családias hangulatúvá varázsolt kultúrházban Gheri Judit könyvtáros köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd Nyakó József polgármester tette ugyanezt, felelevenítve, hogy pár évvel ezelőtt milyen sikeres bemutatkozó estet tartott Érmihályfalva Nagyváradon, az egyesület szervezésében.
Szűcs László újságiró, szerkesztő a kiadó nevében mondta el, hogy hogyan is jutott el a megfogalmazása szerint az Erdély és a Partium legfontosabb vidékeinek folklórkincsét mentő kiadvány a megjelentetésig.
A továbbiakban Pásztai Ottó, akinek gyűjtése adja a kiadvány gerincét, emlékezett arra, hogyan is kezdte gyűjtést és milyen viszontagságok után jutott az anyag nyomdába, majd az olvasókhoz. (A részletekről ide kattintva lehet továbbiakat olvasni.)
Ezután a helyi társzerzők kaptak szót.
Kovács Rozália helytörténész gyerekkorától kezdte gyűjteni például a vőfélyverseket, a ’90-es években pedig egy, a Bihari Naplóban megjelent helytörténeti gyűjtést kezdeményező felhívásra is válaszolt.
Bokor Irén ny.tanárnő is évtizedekkel ezelőtt fogott gyűjtőmunkába, pedagógusként mindig bevonta ebbe a gyerekeket is, mintegy “élővé téve a hagyományokat”.
Mindketten nagy örömmel bocsátották a kötet szerkesztőinek rendelkezésére anyagaikat.
A bemutató helyi sajátosságát a Nyíló Akác néptánccsoport szolgáltatta: a párok násznéppé alakulva mutattak be egy menyasszony-kikérést, majd a lakodalom táncmulatságából is ízelítőt kaptunk.
Az esemény végén a szerzők dedikáltak, de a Holnap Kulturális Egyesület további köteteiből is lehetett válogatni.
A Lakodalom van a mi utcánkban című kiadvány továbbra is megvásárolható Érmihályfalván, a városi könyvtárban.
(erdon.ro)

Keresés