Lakossági fórum: Lehetetlen mindenkinek megfelelni

Lakossági fórum: Lehetetlen mindenkinek megfelelni
2013. November 8.
A város aktuális ügyeiről volt szó a csütörtök délutáni lakossági fórumon. A hallgatóság soraiban nagyjából a "szokásos" arcok tűntek fel, és leginkább városrendezési ügyekhez szóltak hozzá.
/vlm/Image/Show/84/
Az idei utolsó fórumot tartották, voltak, akik később érkeztek

A rendszeresített fórumok sorába illeszkedő összejövetelre a szervezők a sajtóban megjelent meghívók mellett 2000 értesítőt is szétküldtek a városban, várva a lakosokat, hogy első kézből informálódjanak az aktuális fejleményekről, és kérdéseket tehessenek fel.
A kezdésnél későbben érkezettekkel együtt mintegy 70-en jelentek meg, a létszám legalább negyedét a Városháza alkalmazottai, a tanácsosok és intézményvezetők tették ki, akik a kérdésekre voltak (lettek volna) hivatottak válaszolni.
Ahogyan eddig is, ezután is igyekszenek mindent megtenni a városért, de kizárólag törvényes eszközökkel, bár sokszor sokan mást is elvárnának tőlük – köszöntötte a megjelenteket Nyakó József polgármester. Hozzátette: inkább kérdésekre válaszolnának, informálva az érdeklődőket, és kevesebb lenne a beszámoló-szerű beszéd.
Mivel a városvezető éppen szabadságát tölti, részletesebb beszámolót Karsai Attila alpolgármester tartott. Mondandóját témakörtök szerint csoportosította, és a Vízművel kezdte. Mint elhangzott, a vízminőség számottevően javult a szűrőrendszernek köszönhetően, melyre 53 ezer lejt költöttek. Vásároltak egy készenléti járművet 20.500 lejért, egy áramfejlesztőt 27 ezer lejért. Utóbbival kivédhető, hogy a gyakori áramszünetek miatt a rendszer leállása és újraindítása befolyásolja a vízminőséget. Nyolc hét alatt mosták át a teljes vízhálózatot, ami 63 kilométert jelent, és ehhez egy 14 ezer lejbe került kompresszort használtak. A vízszolgáltató bevétele október végéig 349.586 lej (tavaly 365 ezer lej volt egész évben). A piac bevétele ugyancsak október végéig 83.130 lej (tavaly összesen 106 ezer volt). A városgazdálkodásban 76 ezer lejért vették a földgyalut, mellyel minden utcán elhaladtak legalább egyszer. Gépek bérbeadásárból eddig 12.965 lej volt a bevétel. A városközpont aszfaltozása 278 ezer lejbe került, a térfigyelő rendszer kiépítése 77 ezer lejbe. Utak és járdák javítására 115 ezer lejt költöttek, környezetvédelmi büntetést 29.750 lejt szabtak ki. Sokat mondó adat, hogy október végéig a magánszemélyek csupán 43,4%-a, a jogi személyek 53,2%-a fizette ki adóját.
A kérdések sorában (a teljesség igénye nélkül):
Nagy Lajos elismerően szólt a városgazdálkodás dolgairól, ugyanakkor az előző városvezetés ügyeinek tisztázását szorgalmazta. Ötleteit is elmondta a városvezetőknek;
Szilágyi Ottó ugyancsak a korábbi városvezetők számonkérést ösztönözné, ugyanakkor nagyobb teret szeretne a kisebbik magyar párt számára;
Lajos Miklós az adók erélyesebb beszedését javasolta, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az államtól kapott pénzeket idejében költsék el, nehogy vissza kelljen adni. Javasolta, hogy a nagy tartozók névsorát hozzák nyilvánosságra;
Máté József javasolta, hogy vezessenek be sebességkorlátozást a járműveknek a Wesselényi utcán (20 km/h-t);
Kis Lajos észrevételeket közöl az iskolások magaviseletével, a Forráskút utca elején “parkoló” szekerekkel kapcsolatban, ugyanakkor úgy vélte, hogy a városrendezési tervek kivitelezésére nem elég egy mandátumnyi idő;
Szilágyi István véleménye szerint lehetetlen, hogy a város vezetői mindenki igényének megfeleljenek, ugyanakkor a magyarság összefogása mellett érvelt;
Farkas György utcájának javításához fűzött megjegyzést, és az ivóvíz minőségéről érdeklődött;
Boros József a központi üzemanyagtöltő állomás melletti parkoló működését kifogásolta;
Kovács István a város érdekében történő összetartást, odafigyelést szorgalmazott, országos méretű gondokat is említve;
Lupsa János környezetvédelmi gondokat sorolt;
id.Fele Sándor a terményátvevő központ működésének hiányosságait sorolta.
A válaszok rendjén Nyakó József megköszönte a dicsérő szavakat. A korábbi városvezetés úgynevezett elszámoltatását szorgalmazó felvetésre kijelentette: világosan látják az elődök “nem publikált” dolgait, azzal ellentétben ők most teljes “üvegzseb-módszerrel” dolgoznak. Manapság az alkalmazottak például megtehetik, hogy nem írnak alá olyan dokumentumokat, mely szerintük nem megfelelő. “Nagy zűrzavart okozna a városban, ha mi elkezdenénk nyomozni, az a nyomozóhatóság dolga, inkább a város fejlődésével törődünk”- fogalmazott a polgármester.
Karsai Attila leszögezte: a szociális segélyezetteknek az állam adja a pénzt. Az ennek ellenében végzett munkájuk nem éri meg azt, és ha az önkormányzat saját költségvetéséből kellene adja, akkor nem is adnák. Ugyanakkor megkért mindenkit: fordítsanak gondot az árkok takarítására, és a kérést tolmácsolják ismerőseiknek, szomszédjaiknak is.
Kérdésre válaszolva Csengeri Csongor igazgató az általános iskolánál zajlott és még zajló beruházásokról beszélt.
Zeffer Tímea igazgatónő a középiskola helyzetét vázolta. Egyebek mellett elmondta, hogy tettek lépéseket a már évekkel ezelőtt félbemaradt új épületszárny építésének folytatására, sikertelenül. Azt sem sikerült elérniük, hogy az egykor bentlakásnak épült, ma tűzoltólaktanyaként szolgáló épület és az iskola udvara között nyithassák meg a létező átjárót, így a diákok kénytelenek az utcán, az országút mellett közlekedni. Ugyancsak kérdésre válaszolva tette hozzá: 2 órányi közmunka jár annak, akit cigarettázáson érnek. Az igazgatónő tapasztalata, hogy a szülők kevéssé érdeklődnek a szülőértekezletek, vagyis gyerekeik iskolai élete iránt.
Nagy Szabolcs, a Vízmű vezetője az ivóvíz minőségének jobbítására tett intézkedésekről szólt. Egyebek mellett beszámolt arról, hogy sok helyen szakszerűtlenek a házi szerelések, az is megesik, hogy a hidroforok a rossz minőségű kutakból a városi hálózatba nyomatják a kezeletlen, rossz vizet.
A közel három és fél órás összejövetelen mindenki szót kapott, illetve választ kérdéseire, hasonló fórum legközelebb már csak a következő esztendőben lesz.

Keresés