Lassan kitavaszodik

Lassan kitavaszodik
2022. April 28.
akac_

A készneléti állapot feloldása után latolgatjuk, próbálgatjuk, mit is kezdjünk a visszakapott szabadsággal, ha az árak az egekig szökkenek, ha a szomszédban ágyuk dörögnek. Tervezgetjük, milyen lehet az életünk itt, Érmihályfalván. Vannak biztató jelek is. Soha nem fizettek még annyi adót a helyiek az első három hónapban, mint idén. Jó érzés tapasztalni, hogy megoszlik a teherviselés, az adófizetők többel járulnak hozzá a város költségvetéséhez, mint eddig bármikor. Köszönet érte!

Van is mire költeni. Ilyen volumenű fejlesztéscsomag még soha nem zajlott városunkban mint most és az elkövetkezendő másfél évben. A kivitelezések befejeztével közel százmillió lejjel lesz gazdagabb a mi közös vagyonunk.

Minden lehetőséget meg kell ragadnunk az önrészek biztosítása érdekében.

Mint ahogy minden családban, ahol költéges építkezés folyik, meg kell fogni az egyéb költekezéseket, úgy a város kiadásait is csökkenteni kényszerülünk, ha már építkezésre adtuk a fejünket. Ez a válaszom arra a naponta feltett kérdésre, hogy lesz-e Nyíló Akác Napok? A szervezők úgy döntöttek, hogy rendelkezésre álló összegből nem futja egy, az elvárásoknak megfelelő, fesztivált összehozni. Rendezvényeink lesznek májusban, de egy több sztárvendéges nagy banzájra még várnunk kell.

Kikapcsolódásra, tartalmas időtölétésre lesz lehetőség, csak élni kell vele.

A sokat kifogásolt korlátozásoknak vége, gondolom senki nem akarja magát korlátok mögé zárni.

Ha egészen kitavaszodunk, újraindítjuk a 2020 őszen, utcákon szervezett lakossági találkozóinkat, amiket a járvány miatt sem tudtunk folytatni tavaly. Az elektronikus vagy írott kapcsolattartásnál sokkal hatékonyabbak a személyes találkozók, ahol szemtől szemben megbeszélhetjük közös dolgainkat.

A konfirmáláson visszhangzó, a közérdeklődés övezte felvetésre, hogy miért nem támogatja  a város eléggé a helyi református közösséget, íme az álláspontom.

Polgármesteri pályafutásom egyik legjelentősebb tette, az Érmihályfalv-i Református Egyházközség földjeinek teljes visszaszolgáltatása volt. Igazi sikerélményként éltem meg, amikor végre megszereztem a Fráter-tagi 23 ha kitűnő termőföldet a helyi reformátusok számára, miután az egyház főgondnokának, két mandátumú polgármestersége alatt, ugyanez nem sikerült. Akkor, 2016 novemberében, még 24 ha szántóföldet mértünk ki összesen az egyháznak a Furkó és Tivadar határrészekben.

Senki sem állíthatja, hogy ezen földek kiosztása a polgármester gonoszságának beteljesülése. Csak a 23 ha feketeföld terméséből származó haszonból az eltelt 5 esztendő alatt felújíthatták volna a templom omladozó kerítését és ódon kapuját, nem beszélve a temetőben uralkodó áldatlan állapotok megszüntetéséről.

Na, de ehhez a rájuk bízott javak jó gazdáinak kellene lenni, nem pedig rombolni, bomlasztani azt a közösséget, amelyik folyamatosan gazdagodott és virágzott évszázadokon át.

Erre a témára talán túl sok teret szenteltem, de higgyék el, fájdalmas látni, ahogyan vezetőik tétlenül szemlélik saját egyházuk, egyébként elkerülhető, sorvadását.

Visszatérve közös dolgainkhoz, a kedvezőtlen viszonyok, a bizonytalan gazdasági helyzet ellenére is igyekszünk megtalálni a fejlődést, a haladást célzó megoldásokat. Beruházásaink finanszírozásának ránk eső részét biztosítjuk, ezt reméljük és elvárjuk a kormánytól is.

Felhívom szíves figyelmüket a népszámlálás fontosságára, nem mindegy, hogy hányan vagyunk itt, Érmihályfalván, kevés lakosnak, kevés támogatás jár, többnek több. Ehhez az egyszerű képlethez kell igazodnunk mindnyájunknak.

Köszöntsétek velünk a májust! Május elsején tarjuk a Százholdi focipálya környékén „Mindenki majálisát”. Jó időt jósolnak a meteorológusok, a többit meg mi, szervezők, megoldjuk.

Az időjárás eddig kegyes volt velünk, már csak az egyéb negatív hatásokat kell elkerülnünk, hogy bőséggel teremjen az Érmellék, a szó soros és az átvitt értelemében az itt lakók és dolgozók megelégedésére.

Nyakó József – polgármester

Keresés