Ma: a Nándorfehérvári Diadal Emléknapja – Érmihályfalvi kötődés

Ma: a Nándorfehérvári Diadal Emléknapja – Érmihályfalvi kötődés
2012. July 22.
Ma 556 éve történt, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira, és ezzel mintegy 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését. Érmihályfalva 2006-ban az eseményre emlékező virágkocsit készített a Debreceni Virágkarneválra.
Ma: a Nándorfehérvári Diadal Emléknapja - Érmihályfalvi kötődés
A 2006-os érmihályfalvi virágkocsi a debreceni felvonuláson

A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4. és 21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

A Nándorfehérvári Diadal az egyik legjelentősebb győzelem a magyar hadtörténelemben, tekintettel a katonai kihívás körülményeire és a győzelem hosszú távú következményeire, illetve nemzetközi jelentőségére. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet, amelynek napján a pápa a déli harangszóval hívta fel az embereket a szabadságukért való imádkozásra. A magyar és az európai történelem illetve a kereszténység e jeles napját tavaly az budapesti Országgyűlés a Nándorfehérvári Diadal Emléknapjává nyilvánította. (forrás: orientpress.hu; hu.wikipédia.org)

Érmihályfalva volt az első település, mely a határon túlról küldött virágkocsit az augusztus 20-i Debreceni Virágkarneválra, 2006-ban. A kompozíció a református templom nagyharangját formázta, utalva az 550. évfordulón a nándorfehérvári győzelem emlékét örző déli harangszóra.

Városunk a következő két évben is jelen volt a Virágkarneválon: 2007-ben a kenyér készítését követő vízimalom-kemence, míg 2008-ban a bor készültét megörökítő daráló-prés-hordó kompozícióval. A következő évek gazdasági válsága véget vetett a páratlan sorozatnak…

Keresés