Magyarok Kenyere: összeöntötték a Bihar megyei gazdák által felajánlott búzát Érmihályfalván

Magyarok Kenyere: összeöntötték a Bihar megyei gazdák által felajánlott búzát Érmihályfalván
2023. September 18.
buza 1

Szeptember 15-én délelőtt, Bihar megyei búzaösszeöntő ünnepségre várták az idén tizenhárom éves Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program keretében adományozó gazdákat és gazdaszervezeti vezetőket a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei munkatársai Érmihályfalván a Homec Agro gazdaság udvarán.

Bihar megye különböző tájegységeinek településein eddig összesen 37.520 kilogram kenyérnek való malmi minőségű búzát ajánlottak fel a gazdálkodók. A gyűjtőpontokról küldöttségek hozták el a búzamintákat, hogy méltó környezetben, ünnepélyes keretek között összeöntsék azokat, az összetartozás jelképeként. A fent említett mennyiségű búzából a térségben található szociális, gyerek és idősotthonok, valamint szegénykonyhák kenyérszükségletét tudják biztosítani egész évben.

A Homec Agro gazdaság udvarán, 11 órára minden készen állt, hogy méltó környezetet biztosítson az ünnepség megrendezéséhez. Boros Emőke a rendezvény moderátora elsőként Karsai Attilát Érmihályfalva város megbízott polgármesterét szólította mikrofonhoz aki köszöntötte az egybegyűlteket.,,A búzaösszeöntés a nemzeti összetartozás szimbóluma, hiszen úgy egyesül a Kárpát-medence magyarsága a program által, mint ahogyan a búzaszemek liszté őrölve a kenyérben válnak eggyé. A Bihar megyei, és azon belül az érmelléki emberek nem félnek a munkától, ennek meg is van az eredménye, élni tudnak a lehetőséggel, amit Isten kegyelméből a termőföld által kapnak.’’A továbbiakban megköszönte Cseke Attila szenátornak, a Bihar megyei RMDSZ elnökének, Szabó Ödön képviselőnek a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökének, dr.Nagy Miklós Szalárd község polgármesterének, az RMGE Bihar megyei elnökének, a Partiumi Falugazdász Hálózat Bihar megyei munkatársainak, hogy támogatták ezt az eseményt. Továbbá köszönet jár minden gazdálkodónak, aki lehetőségeihez mérten, búzájával hozzájárult a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program sikeréhez. Külön köszönet illeti a Horváth családot, amiért befogadták idén ezt a rendezvényt és most, mint eddig minden alkalommal ők is adományoztak búzát, zárta gondolatait az elöljáró.

Utánna Cseke Attila lépett a mikrofonhoz, beszédében hangsúlyozta az RMDSZ partner a jó ügy szolgálatában, összetartozni, együtt cselekedni mindig szép eredményeket hozott a magyar embereknek. Amíg egymásra tudunk figyelni és vigyázni, nem csak jelenünk, de jövőnk is van, mondta a szenátor.

Dr. Nagy Miklós beszédében kiemelte, örömünnep ez a mai, amely a segítségről, emberségről szól, vélekedett az RMGE Bihar megyei elnöke.

A folytatásban Szabó Ödön osztotta meg gondolatait, miszerint erős közösség vagyunk, és ezt a közösséget csak együtt tudjuk megteremteni. A földet előkészítik a vetéshez, majd jön a búza vetése, a kis növénykék gondozása, az aratás, a búza eljut a malomba ahol liszté őrlik, végül a pékségben ropogós kenyér sűl belőle. Mint a láncszemek úgy kapaszkodnak egymásba ezek a tevékenységek, ha a láncszem elszakadna nem kerülne a mindennapi áldott kenyér az asztalunkra. Alkossunk erős láncokat, úgy fogjuk egymás kezét mi magyarok a Kárpát-medencében, fogalmazott a parlamenti képviselő.

Ezután az Apró Lábak néptáncprodukciójának tapsolhattak a jelenlévők, majd ökumenikus szertartás keretében Bogdán István római katolikus plébános, Szabó Zsolt tiszteletes és Szűcs Dániel baptista lelkipásztor kért áldást az adakozó gazdákra, a búzaadományra, a kenyérből részesülőkre, minden a programban résztvevő közreműködőre és azok családjaira.

A Nyíló Akác Néptánceggyüttes produkciója és a gálospetri Szentháromság otthon gyerekeinek verses összeállítása üde színfoltjai voltak az ünnepségnek. Az ünnepi program leg látványosabb részéhez ért, a meghívott vendégek és küldöttségek sorban hozták a búzamintákat, hogy egybeöntsék azokat.

Először Cseke Attila szenátor és Szabó Ödön, majd Karsai Attila Érmihályfalva megbízott polgármestere, Horváth Attila és Sándor mezőgazdászok, házigazda minőségben, Dr. Nagy Miklós RMGE Bihar megyei elnöke, öntötte a dézsába a búzamintát, őket követték az adományozó települések polgármesterei, alpolgármesterei, majd a Partiumi Falugazdász Hálózat falugazdászai, Nyakó József az érmihályfalvi RMDSZ elnöke és a közreműködő Gazsi pékség részéről Dáné József malomvezető.

Ezután Boros Emőke elszavalta Kerezsi Gábor: Magyarok kenyere című versét, majd a jelenlévők elénekelték nemzeti imánkat.

Az ünnepség végén minden jelenlévő egy emléklapot és egy nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret kapott.

Balázs József Attila