Március 15-i ünnepség – hóesésben

Március 15-i ünnepség – hóesésben
2013. March 16.
A március közepén szokatlan időjárás ellenére a szokásosnak megfelelően zajlott le a március 15-i ünnepség.
/vlm/Image/Show/84/
Hideg időben, hóesésben zajlott a Március 15-i ünnepség

A március közepén szokatlan hóhullásban, és havat kavaró szélben kezdődött meg a március 15-i ünnepség pénteken délután az általános iskola Bernát Józsefről elnevezett épületénél.
A mintegy harminc egybegyűltet Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor köszöntötte, emlékeztetve, hogy Március 15. nem csak az emlékezés, de a magyar szabadság ünnepe is.
Kovács Zoltán főgondnok a Bernáthokat “az egyik legérmihályfalvibb” családnak nevezte, kik ragaszkodtak a röghöz, küzdöttek az igazságért – ezért méltán őrizzük őket emlékezetünkben.
Az időjárás miatt a gyerekek műsora elmaradt, a táblára az önkormányzat (Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester), az EMNP (Réder János és Kecskés Zoltán), a Vitézi Rend (Kovács Zoltán), az általános iskola (Csengeri Csongor igazgató) és a református gyülekezet (Suta János presbiter) koszorúja került.
A református templomban folytatódott a már többszörösére gyarapodott hallgatóság előtt az ünnepség, ahol a tiszteletes asszony volt az igehirdető, az iskolások táblánál elmaradt műsorát lehetett látni/hallani, továbbá szolgáltak az IKE-sek, a konfirmandusok, a napközisek.
Ökumenikus együttlét lévén szólt Bogdán István római katolikus plébános is, aki egyebek mellett kifejtette: jó érzés tudni azt, hogy akár jó az idő, akár nem, a nemzeti ünnepen egybegyűlünk. Közreműködött a katolikus egyház Jubilate Deo kórusa.
Kovács Zoltán főgondnok – a tervezett idő túllépése miatt – ünnepi beszédétől eltekintett, azt nyomtatásban lehet majd olvasni a gyülekezeti lapban.
A havazás és hideg miatt a főtéren sem voltak beszédek, és a jó félórás “csúszás” után csak a koszorúk kerültek fel a Petőfi Sándor-emléktáblára, igaz, az elmúlt két évtizedet tekintve talán a legtöbb, hiszen 14 párt, intézmény és szervezet sorakozott fel. Koszorúzott:
– Bíró Rozália szenátor;
– a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója nevében dr.Turucz Mária megyei tanácsos;
– a Szépkor Nyugdíjas Egyesület nevében Bobes Erzsébet elnök és Magda Erzsébet alelnök;
– a Helyi Tanács nevében Nyakó József polgármester és Karsai Attila alpolgármester;
– a helyi RMDSZ-szervezet nevében Oláh Sándor alelnök és ifj.Bánházi Miklós választmányi tag;
– a Marcsó József Képzőművészeti Kör nevében Molnár Zoltán és Kovács Éva;
– az Érmellék 2009 Fotóklub nevében Bíró Károly és Kovács Emese;
– a Mezőgazdasági Főgimnázium nevében Boda Bettina és Karsai Csaba diákok, Zeffer Tímea igazgató;
– a Zelk Zoltán Gimnázium nevében Ökrös Valéria és Kovács Gergő diákok, Csengeri Csongor igazgató és Varga Róbert aligazgató;
– Cseke Attila képviselő nevében Varga Róbert irodavezető;
– a MIDESZ és az ÉRMISZ nevében Sebők Zsolt és Rácz Henrietta;
– az EMNP nevében Papp Sándor elnök és Bató Zsuzsa;
– a Történelmi Vitézi Rend nevében Hegedüs Attila
– a református egyházközség nevében Gönczi István és Biri Lajos presbiterek.
Fáklyák és nemzeti lobogók vezetésével vonultak az ünneplők a kultúrházba, ahol Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Biró Rozália szenátornak, aki már a templomban, majd a főtéren is jelen volt.
Március 15-én a “szabadságfa” elültetésének évfordulóját ünnepeljük – mondta a politikus, hozzátéve: ’48 eszméje manapság nem harci tetteket vár tőlünk, inkább a politika eszközeivel kell küzdenünk például az önrendelkezés, vagy a nyelvhasználat szabadságáért. Nem szabad senkit azzal áltatni, hogy valamit is megkapunk azért, mert az “jár nekünk”. Minden március 15-i ünnepség egy bizonyságtétel arról, hogy helyünk van a szabad népek között, helyünk a szülőföldünkön – zárta szavait a szenátor.
Varga Róbert történelemtanár a 12 pontot alapul véve arról beszélt, hogy mindig – manapság is – kell egy jól kidolgozott program, aminek betartása elvezethet a kitűzött célok eléréséhez.
Az ünnepi programban szerepelt a Bartók Béla Citerazenekar, a Veres László Zsolt Városi Kórus, illetve közös, a szabadságharcban otthon maradt kedvesekre, hitvesekre és édesanyákra emlékező műsorral a Móka színjátszó- és a Nyíló Akác néptánccsoport.

Keresés